Päť najlepších cyklistických aplikácií na bicyklovanie doma

Zima nabehla na plné obrátky a či ste zasypaní snehom, alebo vás doma drží dážď a vietor, zimné mesiace nie sú práve zlatým časom cyklistiky na Slovensku. Napriek tomu si čoraz viac ľudí neodoprie krútenie do pedálov. Odohráva sa však doma a vďaka týmto aplikáciám je to úplný opak nudného točenia nohami na mieste.

Foto: Shutterstock

Na to, aby ste mohli krútiť na mieste naplno, potrebujete predovšetkým cyklistický trenažér. Existujú také, kde vymeníte zadné koleso za pripevnenie k trenažéru, ale aj také, kde bicykel celý bez demontáže „nasadíte“ na trenažér a po tréningu ho len odmontujete a môžete s ním ísť rovno na cesty. Či už zvolíte jeden, alebo druhý, je vhodné pri kúpe myslieť na vhodnú aplikáciu, s ktorou by mal byť kompatibilný. Z čoho si môžete vybrať?

Zwift

Foto: Zwift

Synonymom pre indoor jazdenie na simulátore sa stala značka Zwift. Vyvinuli ju hráči na počítačoch, ktorí boli zhodou okolností aj vášniví cyklisti. Hoci neboli prví, kto s touto myšlienkou prišiel, Zwift priniesol indoor cyklistike hráčske elementy a najmä sociálny rozmer. Jazdiť môžete po veľkom množstve rôznych trás. So Zwiftom naskočíte k nejakej skupine cyklistov, ktorí všetci šliapu doma online a vydáte sa na cestu – väčšinou však na vymyslených trasách, terénoch a krajinách. Hráčska povaha spočíva aj v tom, že čím viac jazdíte, tým viac trás a možností sa vám postupne odomyká – vrátane vylepšovania vlastného online avatara. Aplikácia vás vyjde na asi 15 eur mesačne a spustíte ju na Apple, Microsoft and Android zariadeniach.

Wahoo 

www.youtube.com

Wahoo SYSTM: On Location Catalunya

Kým Zwift je pre vás lepší, ak máte radi interakciu a súťaživosť s reálnymi ľuďmi, Wahoo X pre vás urobí skvelé tréningové plány. Má veľkú knižnicu cvičení, ktoré sa neobmedzujú len na tie na bicykli, ale aj na cviky mimo bicykla, no zlepšujúce váš cyklistický výkon. Svoj plán tréningu si môžete prispôsobovať podľa svojich predstáv a samozrejme vás aj tu čakajú ikonické trasy pre cyklistov z celého sveta. Aplikácia nefunguje len pre Androidy, spustíte ju pod Windows, ako aj pod iOs a zaplatíte za ňu tiež 15 eur mesačne s dvojtýždňovou skúšobnou dobou zadarmo.

Rouvy

Foto: Rouvy

Kombináciu virtuálnych jázd a intervalového tréningu ponúka aplikácia Rouvy. Tá kombinuje sociálnu interakciu cez avatarov s priateľmi na bicykloch okolo vás a reálne simulácie ciest zo sveta, kam pridáva značky a banery. Výhodou tejto augmentovanej reality je, že podľa stúpania či klesania cesty na simulátore sa vám priťaží alebo odľahčí aj šliapanie do pedálov v realite. Okrem toho tu je katalóg vyše 4 000 cvičení s videonávodmi, ako aj možnosť prispôsobiť si tréningy presne na seba. Aplikácia je kompatibilná so všetkými bežnými operačnými systémami a vyjde vás na 12 eur mesačne.

Kinomap 

Ak chcete skutočne široký výber trás po celom svete, siahnite po Kinomape. Kinomap má vyše 425 000 kilometrov videotrás a podobne ako Rouvy simuluje náročnosť stúpaní a klesaní do vášho trenažéra podľa terénu na obrazovke. Funguje však len na operačných systémoch Android a iOS, predplatné stojí mesačne 12 eur s dvojtýždňovou skúšobnou dobou a zakúpiť si môžete aj celoživotný prístup za 270 eur.

Fulgaz

Foto: Fulgaz

Viac reality, menej virtuality. S týmto heslom vám Fulgaz ponúka simuláciu 4K videí natočených z predných riadidiel cyklistov z celého sveta. Terén sa prenáša do odporu vašich pedálov a vaše úsilie naopak do rýchlosti na obrazovke. Cestovať tak môžete na horský priesmyk Col du Tourmalet v Pyrenejách, v zátoke Akuna Bay v Austrálii, v Sunshine kaňone v Kolorade či vo francúzskom stredisku Alpe D'Huez. Cez Fulgaz prebicyklujete svet vo všetkých operačných systémoch za 12 eur mesačne.

AMI MÉG ÉRDEKELHET