Desať mobilných aplikácií, ktoré vám uľahčia cestovanie

Na cestách strácame niektoré istoty, ktoré si v bežné dni ani neuvedomujeme. Vedieť sa prepraviť, najesť, ubytovať či komunikovať máme doslova poruke. Švajčiarsky nožík dnešných dní je mobilný telefón. Stačí doň nainštalovať tie správne cestovateľské aplikácie.

Foto: Getty Images Hungary

Dobrá appka vie byť cenená zlatom. Hoci ich počas bežných pracovných dní asi veľmi nevyužijete, na cestách na nich strávite viac času než na sociálnych sieťach. Základom je mať nabitú baterku mobilu. Využite preto akúkoľvek šancu na nabíjanie v reštauráciách, cez USB kábel v aute, lietadle či na letisku. A zbaľte so sebou aj power banku. Lebo všetky rady sú zbytočné, keď zmizne aj tá posledná „palička" nabitia batérie.

Na letiskách a prestupoch

Foto: Getty Images Hungary

Čakania na letiskách vedia byť únavné. Nepohodlné lavičky, preplnené čakárne, reťazce rýchleho občerstvenia. Človek môže len závistlivo pozerať na vybraných ľudí biznis triedy, ako si užívajú neobmedzené hodovanie, pohodlné sedenie a kvalitnú Wi-Fi v salónikoch – takzvaných lounges. Mobilné aplikácie ako LoungeBuddy alebo LoungeMe umožňujú zaplatiť jednorazový poplatok do konkrétneho salónika bez drahých dlhodobých členstiev. Môžete si tak naplno užiť ich výhody, najmä počas tých stredne dlhých medzipristátí.

Pokiaľ váš prestup vyžaduje „layover" alebo dlhší pobyt v meste medzipristátia, môže sa vám zísť aplikácia DayUse. Cez 5 000 hotelov v 23 krajinách umožňuje rezervovať si izbu až so 75 % zľavou na váš krátky pobyt. K tomu máte možnosť zrušenia bez poplatkov, aj na poslednú chvíľu. Zariadenia hotela môžete počas pobytu naplno využívať a platíte až po príchode.

Jazyková bariéra

Foto: Tim Douglas / Pexels

Hoci sa v turistických destináciách väčšinou dohovoríte po anglicky, môže nastať situácia, keď ani miestni nevedia cudzí jazyk – no dohovoriť sa chcete. Angličtina tiež nie je silnou stránkou mnohých Slovákov, no obmedzovať sa preto nemusíte ani na cestách. Google Translate totiž nemusíte využívať len v počítači. Nainštalujte si mobilnú aplikáciu. Stlačte ikonu mikrofónu a nahrajte vetu vo svojom materinskom jazyku, telefón vám preloženú vetu automaticky prehrá vo zvolenom jazyku.

Komunikácia

Foto: Unsplash

Dnes si ani nevieme predstaviť nebyť pripojení na internet. V EÚ môžeme využívať mobilné dáta za rovnaké poplatky ako doma. Ak sa vyskytnete v iných oblastiach, zvyčajne sa oplatí vymeniť svoju kartu v telefóne za miestnu. V tom prípade je výhodou, že WhatsApp či iné komunikačné aplikácie používate bez zmeny a tí, s ktorými komunikujete, ani netušia, že ste prešli na inú kartu. Ďalšou možnosťou je aplikácia Rebtel. Tá umožňuje kvalitné telefonické hovory, pretože vždy skenuje možnosti najlepšieho pripojenia – od pevných liniek cez LTE až po 3G a 4G. Až následne dôjde k spojeniu – často za sumy miestnych hovorov aj zo zahraničia.

Doprava po príchode

Foto: Getty Images Hungary

Hoci na Slovensku nie je Uber bežný, vo svete je to voľba číslo jeden na taxi služby. Ak ste ho ešte nikdy nepoužili, v skratke funguje takto: Vyberiete si na mape adresu, odkiaľ a kam chcete ísť a akým typom auta (bežné, viacmiestne alebo luxusné) a podľa aktuálnej dostupnosti šoférov sa vám vypočíta suma na zaplatenie. Ak sumu odobríte, príde vám oznámenie o tom, aká poznávacia značka a typ auta je najbližšie k vám a za koľko príde šofér – vrátane jeho mena. Vodičovi neplatíte nič priamo. Všetko si stiahne aplikácia z vami zvolenej platobnej karty a vodič z toho dostane jeho odmenu. Následne po vystúpení už len ohodnotíte vodiča, pričom vodič môže hodnotiť aj vás. Tým sa zabezpečuje, aby tých najlepších vodičov využívali tí najslušnejší a najspoľahlivejší pasažieri.

Aj v dennej premávke na Slovensku sa vám oplatí mať v telefóne aplikáciu Waze. Tá je tvorená na základe ostatných pripojených používateľov, takzvaných wazerov. Nájdete v nej odporúčania na najlacnejšie palivo v okolí, dopravné zápchy, policajné hliadky i hlasovú navigáciu.

Mimo vychodených cestičiek

Foto: Unsplash

Ak sa na cestách vydáte na túry a objavovania, určite sa vám zíde dobrá aplikácia na predpoveď počasia. WeatherBug zahŕňa milióny lokalít po celom svete s aktuálnou, hodinovou až desaťdňovou predpoveďou. Presnejšie mapy vedia povedať viac o vetre, tlaku či vlhkosti vzduchu.

Na túry, behanie či cyklotúry vo svete skúste appku AllTrails. Cez 50 000 máp s fotkami a hodnoteniami priamo od používateľov vás zorientuje v tom, čo vás počas túry čaká. Vidíte v nej odporúčané vyhliadky, či dokonca čo si so sebou zbaliť. Svoju túru si môžete priamo v aplikácii aj zmerať.

Jedenie a prepitné

Foto: Gety Images Hungary

Dávanie tringeltu môže byť ošemetná záležitosť. Zvyky sa líšia podľa krajín a vyznať sa v tom chce mať v hlave encyklopédiu. Pomôže vám aplikácia Piper, ktorú môžete využiť aj offline. V databáze 84 krajín zistíte, aké sú zvyky na prepitnom v oblasti, kde sa práve nachádzate, či už ide o čašníka v reštaurácii alebo taxík.

Ak si chcete užiť miestnu autentickú kuchyňu mimo reštaurácií, stiahnite si mobilnú aplikáciu Eatwith. Vďaka nej sa dostanete k jedlám, ktoré navarili miestni – vrátane fotiek jedál, ktoré hostitelia zvyčajne varia, aký alkohol sa k nim hodí a akými jazykmi hovoria. Okrem nových známostí a skutočne autentickej kuchyne sa tak môžete dostať k jedlám lacnejšie, než by ste zaplatili v reštaurácii.

AMI MÉG ÉRDEKELHET