Tekvica spojená s japonským menom a americkým koláčom

Tekvica hokkaido, ktorá nesie meno jedného z hlavných japonských ostrovov, sa udomácnila po celom svete. V kuchyni Spojených štátoch amerických sa udomácnila v koláči podávanom počas Dňa vďakyvzdania. Na Slovensku ju preslávila najmä krémová polievka. Pripraviť si však môžete aj iné recepty, inšpirované z celého sveta.

Foto: 123rf

Je veselá a láka svojou nádhernou sýtou oranžovou farbou a tiež aj vôňou. Keď sa povie tekvica hokkaido, väčšina z nás si predstaví Halloween. Výhoda je, že ju môžete použiť hneď dvakrát. Najprv ako dekoráciu na deň strašidiel a potom ju pokrájate a spravíte z nej výdatný pokrm. Jej najväčšou devízou je, že táto tekvica obsahuje veľa antioxidantov a vitamínov. Medzi inými vitamíny A, C a B, železo, draslík, zinok, horčík a tiež veľa vlákniny. Dokážete ju pripraviť na množstvo spôsobov – na sladko, ako i na slano. Možností je neúrekom, od koláčov cez cestoviny až po polievky. Najväčšou výhodou je, že ju nemusíte šúpať. Verte alebo nie, šupka pri varení či pečení úplne zmäkne a môžete ju aj rozmixovať.

Tekvica hokkaido pochádza z krajiny vychádzajúceho slnka – Japonska, je to pôvodne indiánska plodina. Táto odroda sa jednoducho pestuje a verte, že niekedy dokáže dorásť do obrovských rozmerov. Aj keď pestovanie hokkaido tekvíc nemá u nás dlhú tradíciu, tejto plodine sa u nás darí a za posledné obdobie si ich ľudia veľmi obľúbili. Stala sa hitom jesennej sezóny.

Prečo vyskúšať hokkaido?

Foto: Unsplash / Olivia Kulbida

Pri pravidelnej konzumácii sa vám poslúži ako prevencia proti infarktu a mŕtvici. Podobne ako všetky červené a oranžové potraviny vďaka betakaroténu zlepšuje zrak. Pomáha znižovať krvný tlak, hladinu cholesterolu v krvi a má močopudné a protizápalové účinky. Blahodarne pôsobí pri žalúdočných problémoch, ochoreniach sleziny a žalúdočnej sliznice. Môžu si ju dopriať aj ľudia, ktorí sa snažia schudnúť, nakoľko obsahuje málo kalórií.

Krémová polievka s farbou a chuťou jesene

Foto: 123rf

V našej gastronómii je najobľúbenejšia krémová polievka z tekvice hokkaido. Tekvicu poriadne očistíme a z jej vnútra odstránime časť s jadierkami. Nakrájame ju na menšie kúsky. Nešúpeme! Pridáme k opraženej cibuľke, zázvoru a čili, chvíľu podusíme a potom zalejeme vývarom a varíme 20 až 30 minút, kým nezmäkne. Do zmesi nakoniec pridáme mlieko alebo smotanu s čerstvou bazalkou a poriadne rozmixujeme do krémovej konzistencie. Hotovo! Môžete si pochutnať a zároveň vyhnať všetky bacily.

Talianske rizoto s kačacími prsiami a figami

Foto: 123rf

Tekvicu umyjeme, prekrojíme, vyberieme dužinu a nakrájame. Asi 1/3 hokkaida nakrájame na malé úhľadné kocky, zvyšok nasekáme na väčšie kocky. Na oleji orestujeme nadrobno nakrájanú tekvicu, pridáme tymian, mierne osolíme, okoreníme bielym korením a nastrúhaným muškátovým orieškom. Restujeme, pokiaľ nie je tekvica mäkká, ale nie rozvarená, cca 10 minút. Druhú časť tekvice uvaríme, vodu zlejeme (nie všetku), rozmixujeme a pridáme vývar na rozriedenie. Na oleji orestujeme suchú ryžu vhodnú na rizoto, pridáme tymian a zalejeme bielym vínom. Miešame, až sa víno čiastočne odparí a začneme po troche pridávať za stáleho miešania tekvicové pyré, kým sa ryža neuvarí, cca 30 minút. Hotovú ryžu odstavíme, pridáme kúsok masla a za hrsť parmezánu. Na záver pridáme orestované úhľadné kocky, petržlenovú vňať a premiešame. Pre stredomorskú chuť odporúčame podávať s kačacími prsiami, dozdobené figami a ochutené tekvicovými semiačkami a nasekanou mätou.

Jednoduché, ale chutné pečené pásiky

Foto: Getty Images Hungary

Tento recept je veľmi nenáročný na prípravu a zvládnu ho pokojne aj začiatočníci. Rúru zohrejeme na 220 stupňov Celzia. Tekvicu aj so šupkou nakrájame na tenšie plátky. Poukladáme ich na olejom vymastený plech, pokvapkáme olivovým alebo tekvicovým olejom, posolíme a okoreníme. Všetko spolu dôkladne premiešame. Medzi tekvicu poukladáme vetvičky tymianu. Vložíme do rúry a pečieme cca 40 až 45 minút. Po upečení ihneď podávame. Na ozdobu môžete použiť petržlenovú vňať. Skvelým doplnkom tekvice je aj štipľavé čili korenie.

Tekvicový cheesecake

Foto: Getty Images Hungary

Počas sviatku Dňa vďakyvzdania je v Severnej Amerike klasickým dezertom tekvicový koláč. Jedným z jeho variantov je aj tekvicový cheesecake. Klasický podklad zo sušienok a masla dopĺňa práve tekvica. Tá sa, nakrájaná na kocky, povarí v troche vody do mäkka, s trochou smotany zmixuje a nechá vychladnúť. Pridá sa k vymixovanému mascarpone s vajcami a prípadne jogurtom a nesmie chýbať korenie: škorica, sušený zázvor, muškátový oriešok a vanilkový extrakt. Táto plnka sa vyleje na cesto a nechá zapiecť. Je najlepším dôkazom rozmanitosti, akú tekvica hokkaido v kuchyni ponúka.

AMI MÉG ÉRDEKELHET