Zoznam destinácií pre nezabudnuteľné túry v roku 2024

Bucket list pre dobrodruhov.

Existuje mnoho rôznych spôsobov, ako preskúmať destináciu: zatiaľ čo mnohí ľudia dávajú prednosť prehliadke pamiatok alebo vyrazeniu na pláž, je veľa ľudí, ktorí dávajú prednosť spoznávaniu prírodných zaujímavostí danej oblasti. Tu sú štyri veľkolepé miesta na svete, ktoré by ste si mali pridať na svoj zoznam, ak vás lákajú najkrajšie tajomstvá prírody.

TE ARAROA − NOVÝ ZÉLAND

Nový Zéland je najlepším miestom na Zemi pre pešiu turistiku: napríklad obľúbená trasa Te Araroa, ktorá meria viac ako 3 000 kilometrov, začína na špičke Južného ostrova a končí na vrchole Severného ostrova. Túru možno absolvovať približne za tri mesiace, a preto je najvhodnejšia pre skúsených turistov.

Cestovná kancelária Wilderness Travel však vytvorila aj 12-dňovú verziu, ktorá zahŕňa najdôležitejšie body celej trasy vrátane návštevy úseku Queen Charlotte, výstupu na Schody do neba na pláži Kapiti a skúšky alpského prechodu Tongariro, ktorý sa považuje za najlepšiu jednodňovú túru na Novom Zélande.

​TOUR DU MONT BLANC − FRANCÚZSKO, TALIANSKO, ŠVAJČIARSKO

Oblasť okolo Mont Blancu je tiež dobrou voľbou pre turistov: Tour du Mont Blanc je 170 kilometrov dlhý okruh okolo hory, ktorý väčšina cestovateľov zvládne za 7-11 dní. Trasa prechádza tromi krajinami, Francúzskom, Talianskom a Švajčiarskom a v okolí sa nachádza množstvo reštaurácií pre hladných turistov. Trasu z údolia Chamonix a do neho väčšina turistov absolvuje proti smeru hodinových ručičiek.

Ľudia zvyčajne počas dňa putujú vo vysokých nadmorských výškach a za súmraku zostupujú do okolitých dedín. Trasa je lemovaná lesmi, skalnatými oblasťami a zelenými údoliami a, samozrejme, môžete tu stretnúť aj zvieratá: Much Better Adventures odporúča, aby ste v prípade, že stretnete kozorožca, ho nerušili, pretože jeho rohy vás môžu ľahko zraniť.

Podľa portálu sa výlet neodporúča len skúseným turistom, ale s trochou odhodlania ho môžu absolvovať aj začiatočníci.

Prečítajte si viac: S ruksakom okolo Mont Blancu

​TORRES DEL PAINE, O-RING − CHILE

Okruh Torres del Paine v Patagónii sa vinie v dĺžke približne 110 kilometrov − v závislosti od toho, ktorou trasou sa vyberiete. Cestovatelia môžu úsek absolvovať v smere alebo proti smeru hodinových ručičiek, ale väčšina ľudí sa vydá druhým spomenutým smerom. Z hľadiska dĺžky trvania vám táto trasa zvyčajne zaberie 6 až 10 dní, pričom východiskovým bodom je Laguna Amarga alebo jazero Pehoe.

Samotná cesta je dlhá, ale našťastie má dobrú infraštruktúru, takže turisti si môžu oddýchnuť v niekoľkých prístreškoch a kúpiť si jedlo na viacerých miestach. Cestovná kancelária Switch Back Travel odporúča O-Ring pre skúsených turistov, zatiaľ čo pre kratšie dobrodružstvo sa dá chodník W-trail, tiež v Patagónii, prejsť za 4-6 dní.

​WEST HIGHLAND WAY − ŠKÓTSKO

West Highland Way v južnom Škótsku je jednou z najobľúbenejších európskych destinácií. Trasa dlhá 152 km, ktorá vedie spoza Glasgowa do Fort William, trvá zvyčajne 7 až 9 dní a ponúka najkrajšie scenérie Škótskej vysočiny vrátane jazera Loch of Lomond. Väčšina peších turistov smeruje z juhu na sever, pretože rovinatejší terén na juhu môže cestovateľov dobre pripraviť na ťažkosti na severe.

Po príchode do Fort William mnohí pokračujú v túre výstupom na najvyšší bod Spojeného kráľovstva, Ben Nevis, alebo dokonca vyskúšajú parný vlak na Glennfinnanskom viadukte, známom z Harryho Pottera, hovorí Hillwalk Tours.

Prečítajte si aj: 6 úchvatných železničných mostov vo svete

(Zdroj: Forbes)

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET