7 westernových filmov, ktoré musíte vidieť

Januárové dni sú dosť dlhé na to, aby ste vyrazili aj niekam von, no dosť krátke na to, aby ste stihli aj večery pred televízorom. Ak sa vám po rozprávkach a trendových seriáloch či filmoch zacnie po troche klasiky, vždy sú tu v ponuke westernové filmy.

Foto: Shutterstock

Americká klasika, to sú filmy inšpirované divokým západom. Pri osídľovaní Severnej Ameriky sa toho udialo veľa a bolo to vždy divoké. Tém na filmy je preto neskutočne mnoho, no len niektoré z nich si vyslúžili prívlastok „klasiky“. A tento žáner sa produkuje do dnešných dní. Tu je sedem tipov na westerny, ktoré by ste si mali pozrieť.

Sedem statočných (1960 a 2016)

www.youtube.com

Sedem Statočných - Prvý česko-slovenský dabing (slovenský) 1966

Keď sa kohokoľvek spýtate, aký western pozná, odpoveďou pravdepodobne bude Sedem statočných. Ide však v skutočnosti o akýsi americký remake Kurosawovho snímku Sedem samurajov z roku 1954. Sedemčlenná skupina najatých amerických pištoľníkov ochraňujúca mexickú dedinu pred miestnymi banditmi si vyslúžila aj remake z roku 2016, v ktorom si zahral napríklad Danzel Washington.

Dobrý, zlý a škaredý (1966)

www.youtube.com

Dobrý, zlý a škaredý

Jeden z najznámejších „špagetových westernov“ je western Dobrý zlý a škaredý, v ktorom uvidíte aj Clinta Eastwooda. Pod pojmom špagetový sa zvykli označovať westerny vyrábané v Európe a aj tento je zo španielsko-talianskej koprodukcie. Pod taktovkou Sergia Leoneho si v ňom traja pištoľníci konkurujú v čase americkej občianskej vojny, keď sa všetci snažia ukradnúť poklad Konfederácie.

Butch Cassidy a Sundance Kid (1969)

www.youtube.com

Butch Cassidy a Sundance Kid (1969) - [dabing ČST]

Tento oskarový film z roku 1969 vám ponúkne príbeh dvoch ľahkomyseľných zločincov vykrádajúcich vlaky a banky, ktorých stvárnili legendárni Paul Newman a Robert Redford. Redfordovi dokonca odštartoval tento western kariéru a podľa jednej z postáv pomenoval tento herec aj inštitút podporujúci nezávislých filmárov a najznámejší festival nezávislého filmu v Amerike – Sundance Film Festival.

Vtedy na Západe (1968)

www.youtube.com

Tenkrát na Západě (1968) - cz trailer

Sergio Leone režíroval aj špagetový western, ktorý mnohí považujú nielen za najlepší western všetkých čias, ale aj jeden z najlepších filmov svetovej kinematografie. Označuje sa za učebnicový príklad toho, ako sa má správne natočiť skvelý príbeh, atraktívny pre diváka aj polstoročie po jeho nakrútení. V boji bývalej prostitútky v snahe začať nový život s ovdoveným farmárom, proti nenásytnosti staviteľov železnice schopných za peniaze zavraždiť kohokoľvek, si úlohu hlavného zloducha zahral Henry Fonda.

Nezmieriteľní (1992)

www.youtube.com

Nezmieriteľní

Ďalší z oskarových westernov bol nakrútený v roku 1992 pod taktovkou Clinta Eastwooda, ktorý si v ňom aj zahral po boku Gena Hackmana a Morgana Freemana. Zachytáva príbeh bývalého pištoľníka Munnyho, ktorý cez desaťročie nesiahol na zbraň a stará sa o svoje deti a farmu. Tento pokoj naruší zabitie miestnej prostitútky, nespravodlivo mierny trest miestneho šerifa a vypísanie odmeny vyzbieraním peňazí ostatnými dievčatami z nevestinca. Munny je oslovený na spoluprácu na tejto pomste a po dlhom čase berie do ruky zbraň...

Táto krajina nie je pre starých (2007)

www.youtube.com

Táto krajina nie je pre starých

Ak samotný western nie je úplne to pravé pre vás, skúste túto snímku z roku 2007, kde si zahral Tommy Lee Jones. Neowesternový kriminálny thriller, nakrútený podľa rovnomennej knihy, je o veteránovi z vietnamskej vojny, ktorý začiatkom 80. rokov náhodne príde k drogovým peniazom, čomu nasleduje naháňačka troch mužov v púštnom Texase. Možno vás na vzhliadnutie presvedčia dva Zlaté glóbusy alebo štyri Oskary, ktoré táto snímka získala.

Revenant Zmŕtvychvstanie (2015)

www.youtube.com

Revenant - Zmrtvýchvstání (2015) CZ HD trailer 1

Medzi najnovšie westernové snímky, kde si zahral aj Leonardo di Caprio, patrí knižnou predlohou inšpirovaný Revenant Zmŕtvychvstanie. Po tom, čo hlavného hrdinu, lovca a trappera Hugha Glassa napadnú s jeho skupinou indiáni v Južnej Dakote, čelí útoku grizzlyho a takmer zomiera. Z celej skupiny zostanú len jeho syn a dvaja ďalší muži. Tí sa rozhodnú, že ho doráňaného zabijú, aby mohli pokračovať v ceste, v čom im však chce zabrániť Hughov syn. Toho však zabijú a Hugha ešte živého zahrabú do hrobu. Jeho tuhý korienok a obrovská túžba po pomste ho však doženú k zmŕtvychvstaniu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET