​Ostrovy, na ktorých nechcete skončiť

Sú dosť nebezpečné.

Miyake jima

Piesočnaté pláže a palmami lemované ostrovy v oceánoch a moriach sú najatraktívnejšími turistickými destináciami. Na svete však existujú ostrovy, ktoré sú síce krásne, ale ich návšteva sa neodporúča nikomu. Tu sú štyri z nich.

ILHA DA QUEIMADA, BRAZÍLIA

Asi 150 kilometrov od východného pobrežia Brazílie sa nachádza jeden z najnebezpečnejších ostrovov na svete. Nie nadarmo si vyslúžil zaslúženú prezývku „ostrov hadov":

Podľa niektorých výskumov je v tejto oblasti doma až 4 000 plazov.

Samozrejme, to by nemuselo byť životu nebezpečné, keby hady na ostrove neboli veľmi jedovaté zmije zlaté. Atlas Obscura upozorňuje, že v Brazílii sú zlaté užovky zodpovedné za 90 % smrteľných prípadov uštipnutia hadom, preto je lepšie sa ostrovu vyhnúť.

SEVERNÝ OSTROV SENTINEL, INDIA

Severný Sentinelský ostrov medzi Indiou a Mjanmarskom je domovom najizolovanejšieho kmeňa na svete, Sentinelcov. Hoci sa vedci a výskumníci už desaťročia snažia nadviazať s ostrovanmi kontakt, ukázalo sa to ako nemožné. Kmeň, o ktorom sa predpokladá, že tvorí približne 500 ľudí, je nepriateľský a agresívny voči akejkoľvek interakcii zvonka, takže návšteva by mohla byť poslednou cestou v našom živote.

ATOL BIKINI, MARSHALLOVE OSTROVY

Na atole Bikini uprostred Tichého oceánu, severovýchodne od Papuy-Novej Guiney, Spojené štáty po vysídlení miestnych obyvateľov odpálili v rokoch 1946 až 1958 spolu 23 vodíkových a jadrových bômb. To malo vážne dôsledky na životné prostredie ostrova, kde sa zistili mimoriadne vysoké hodnoty rádioaktivity.

Hoci sa úroveň radiácie v súčasnosti výrazne znížila, potraviny pestované na ostrove a zvieratá, ktoré tam žijú, stále predstavujú vysoké riziko a v súčasnosti sa neodporúča sa tam pohybovať. Okrem toho sa v tejto oblasti vyskytuje veľa žralokov, takže aj túto skutočnosť je možné v budúcnosti zvážiť.

MIJAKUDŽIMA, JAPONSKO

Ostrov s rozlohou 55 km², ktorý je súčasťou Japonska, sa nachádza v Tichom oceáne južne od Tokia. Sopečné erupcie nie sú v okolí Japonska ničím výnimočným, ale v júli 2000 sa na Mijaakšime všetko zmenilo, keď vybuchla hora Ojama a uvoľnila toľko toxického oxidu siričitého, že japonská vláda musela evakuovať obyvateľov.

Celkovo potom trvalo päť rokov, kým sa ovzdušie na ostrove vyčistilo natoľko, aby bolo bezpečné pre zdravie ľudí. V tom čase museli obyvatelia nosiť plynové masky, a hoci už nejaký čas nie sú potrebné, ostrov naďalej predstavuje potenciálne nebezpečenstvo výbuchu sopky.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET