6 najodľahlejších miest na svete

Keď je najbližšia obec vzdialená tisíce kilometrov.

Foto: Shutterstock

Ak počas dlhej cesty autom alebo vlakom hodinu-dve nevidíte žiadnu dedinu, môžete nadobudnúť pocit, že ste na konci sveta. Ak by ste sa v takej chvíli cítili veľmi izolovane, len si pomyslite, že najodľahlejšie miesta na svete sú z každej strany obkolesené nekonečnými neobývanými územiami či oceánom a najbližšia obec môže byť vzdialená tisíce kilometrov. Predstavíme vám 6 najzaujímavejších z nich.

VEĽKONOČNÝ OSTROV

Foto: Shutterstock

Veľkonočný ostrov je technicky súčasťou Čile, no leží zhruba 3 500 kilometrov od pevniny. Najbližšie k nemu je Mangareva, ktorá patrí k Francúzskej Polynézii, ale aj sem treba cestovať 2 600 kilometrov.

Ostrov má menej ako 8 000 obyvateľov a je na zozname svetového dedičstva UNESCO – najmä vďaka starobylým sochám moai, ktoré pôvodní obyvatelia, tzv. rapanui vytvorili v období 1 500 až 1 250 pred naším letopočtom.

OSTROV DEVON

Foto: Shutterstock

Ostrov Devon na území kanadského Nunavut je najväčší neobývaný ostrov našej planéty. Jeho povrch je taký studený a skalnatý, že tu nevydrží takmer žiadny život.

Nachádza sa tu však kráter so šírkou 20 kilometrov, ktorý vznikol pred 23 miliónmi rokomi po dopade meteoritu. NASA tu od deväťdesiatych rokov testuje roboty a rôzne vesmírne nástroje.

Hoci toto územie nie je také izolované, ako Veľkonočný ostrov, aj tak je dosť ďaleko od civilizácie: najbližšie obývané územie, ostrov Cornwallis s 200 obyvateľmi, je odtiaľto vzdialený 80 kilometrov.

ITTOQQORTOORMIIT

V tejto obci je teplota pod bodom mrazu deväť mesiacov v roku. Nachádza sa medzi najväčším národným parkom sveta, Severovýchodno-grónskym národným parkom a najväčším fjordom planéty, Scoresby Soundom.

Grónsko má populáciu 56 tisíc ľudí, no v tejto odľahlej, malej dedinke žije iba 450 z nich. Dedina sa môže pýšiť pestrofarebnými domami, horami i ľadovcami, no z každej strany ho obklopuje asi tisíc kilometrov široké neobývané územie – ak za obyvateľov nerátame ľadové medvede a veľryby. Miestni chodia na najbližšie letisko vrtuľníkom, no keď sa ľad roztopí, cesta sa dá zvládnuť aj loďou.

LONGYEARBYEN

Foto: Shutterstock

Longyearbyen na Špicbergoch je najsevernejším sídlom na svete, od severnej časti Nórska i od južného cípu Severného pólu leží zhodne tisíc kilometrov. Na rozdiel od ostatných miest na tomto zozname, Longyearbyen je relatívne ľahko dostupný cez letisko Svalbard. Z Osla sem trvá let tri hodiny. V najväčšom meste súostrovia sa inak nachádza jediný obchod s potravinami.

Žije tu zhruba 2 400 ľudí, ktorí pochádzajú z 53 rôznych krajín sveta, lebo na Špicbergoch sa môže usadiť každý bez vízovej povinnosti, ak dodrží pravidlá. Z nich je jedno najdôležitejšie, že mimo hraníc mesta každý musí mať pri sebe zbraň a musí ju vedieť použiť proti populácii ľadových medveďov.

LA RINCONADA

V peruánskych Andách leží pri obrovskom ľadovci mesto, ktoré je najvyššie položeným sídlom na svete a zároveň jedným z najizolovanejších. Do mesta vo výške 5 100 metrov nad morom sa dostanete len po strmej a nebezpečnej horskej ceste a z najbližšieho veľkého mesta Puna sem cesta trvá minimálne štyri hodiny.

Napriek tomu, že v meste vôbec nie je zavedená voda a nie je tu ani kanalizácia, v La Rinconade žije zhruba 50 tisíc ľudí, ktorí zväčša pracujú v zlatých baniach. Mesto je od roku 2002 elektrifikované, no s elektrinou treba šetriť a tak v miestnych reštauráciách vôbec nekúria, hoci priemerná teplota sa tu pohybuje okolo jedného stupňa.

VILLA LAS ESTRELLAS

Podobne ako Veľkonočný ostrov, aj táto dedina a zároveň výskumná stanica patrí k Čile, no tiež je nesmierne ďaleko, zhruba 3 200 kilometrov od pevniny. K Ville Las Estrellas na Ostrove kráľa Juraja je už bližšie Antarktída, ktorá leží iba 120 kilometrov odtiaľto. K najbližšej nemocnici však treba cestovať 950 kilometrov, takže každý, kto sa sem prisťahuje, si musí dať vopred vyoperovať slepé črevo.

Na výskumnej stanici založenej v roku 1984 v súčasnosti žije menej ako 200 ľudí: obyvateľstvo tvoria najmä výskumníci, vojaci a ich rodiny a sú ubytovaní v štrnástich domoch. Okrem obytných budov je tu pobočka banky, pošta, škola, hotel pre hostí i obchod so suvenírmi, ako aj mnoho tučniakov a tuleňov sloních.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET