Najpopulárnejšie farby áut v roku 2024

Aj v tomto roku pokračuje trend, v ktorom dominujú neutrálny odtiene.

Foto: Shutterstock


Globálna dominancia neutrálnych odtieňov

Na globálnej scéne sa v roku 2024 udržiavajú na čele neutrálne odtiene. Ako udáva stránka Bumper, biela farba viedla v obľúbenosti, s podielom 25.89% nových áut, nasledovaná šedou, čiernou a striebornou. Tieto farby sú často vyberané pre ich nadčasovosť a jednoduchosť údržby. Zaujímavosťou je, že aj menej tradičné farby ako oranžová a hnedá si udržiavajú vysokú hodnotu svojej pôvodnej ceny a rýchlo nájdu svojich kupcov.

Každý typ auta má iné trendové farby

Foto: Pexels

Výber farby vozidla neovplyvňuje len estetiku, ale môže mať vplyv aj na jeho budúcu predajnú cenu. Podľa Auto Trends Magazínu sú napríklad SUV a dodávky často vo farbách ako sú šedá a biela, zatiaľ čo športové a luxusné autá skúšajú odvážnejšie palety vrátane živých zelených a jasných modrých odtieňov. Sedany a hatchbacky si udržiavajú obľubu v čiernej, šedej a tmavomodrej.

Špecifiká v Európe

V Európe sa podľa BASF taktiež udržiavajú na špici achromatické farby, avšak záujem sa postupne presúva k tmavším odtieňom ako sú čierna a šedá.

Foto: unsplash / Tim Kraus

Napriek dominancii neutrálnych odtieňov má každá krajina svojich chromatických favoritov; napríklad, v Nemecku prevláda modrá, zatiaľ čo vo Francúzsku je obľúbená zelená.

Ako vplýva farba auta na jeho cenu 

Farba auta nemá význam len v momente kúpy, ale ovplyvňuje aj jeho budúcu predajnú cenu. Biela farba, napriek svojej popularite, je nielen trendová, ale aj praktická voľba, ktorá môže pomôcť udržať hodnotu auta v teplejších podmienkach a viac „odpúšťa“ škrabancom a prachu. Aj preto je v južanských krajinách, v Afrike či na Blízkom východe jednoznačne dominantná.

Foto: unsplash / Sonnie Hiles

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET