5 najšpinavších miest v lietadle podľa letušiek

Po prečítaní článku si určite budete brať so sebou dezinfekčný gél na ruky na každý let.

Foto: Shutterstock

Denne vzlietne na celom svete priemerne 100 000 lietadiel – to znamená približne 6 miliónov cestujúcich denne. Lietadlá po krátkej prestávke musia rýchlo vyraziť na ďalší let. A hoci oddaný upratovací personál robí všetko pre to, aby palubu odovzdal ďalším cestujúcim čo najčistejšiu, často sa stane, že na určité miesta im nezvýši čas. Ukážeme vám tých 5 miest v lietadlách, ktorých by ste podľa letušiek nemali príliš dotýkať.

BEZPEČNOSTNÉ PREDPISY

Foto: Shutterstock

Podľa letušiek jedným z najznečistenejších miest na palube lietadla býva brožúra s bezpečnostnými predpismi, umiestnená vo vreckách sedadiel. Dôvod je celkom prostý: tlačivo je doslova ukryté a pri rýchlom upratovaní ho takmer nikdy nepretrú handrou. Takže po prečítaní pokynov na prípad núdze vždy použite dezinfekčný gél a utrite aj brožúru, čím ochránite ďalších cestujúcich.

ÚLOŽNÉ PRIESTORY PRE RUČNÚ BATOŽINU

Foto: Shutterstock

Podľa časopisu Travel+Leisure sa horné priehradky takmer nikdy nečistia, aj keď sa ich veľa ľudí dotýka pri ukladaní si svojich vecí. Hoci je takmer nemožné sa tomu vyhnúť, ak máte pri sebe dezinfekčné utierky, pokúste sa ich použiť na otvorenie dvierok.

SKLÁPACIE STOLÍKY

Foto: Shutterstock

Cestujúci obvykle vedia, že lietadlá sú plné nečistôt, ale podľa letušiek mnohí netušia, do akej miery sú špinavé sklápacie stolíky. Pred jedením si ich určite dobre utrite, pretože upratovanie v lietadle zvyčajne nie je dostatočne dôkladné, čo vedie k tomu, že na povrchu určenom na jedenie sa nachádza nespočetne veľa baktérií.

POŤAHY SEDADIEL

Foto: Shutterstock

Poťahy sedadiel bývajú čistené alebo vymenené iba vtedy, ak dôjde k ich značnému znečisteniu a niekto to ohlási. To je diskutabilná metóda, keďže cestujúci sa nie vždy zmienia o podobných prípadoch, a niekedy je zas prioritou dodržanie cestovného poriadku – špinavé poťahy väčšinou nevymieňajú, ak by to malo za následok väčšie meškanie. Kvôli tomu sa oplatí pripraviť si na let aspoň jednorazové alebo aj klasické, trvalé poťahy.

KĽUČKY

Foto: Shutterstock

Hoci toalety lietadiel sú pravidelne čistené, to sa už nedá povedať o kľučkách ich dverí. Neblahé dôsledky tohto faktu zaznamenalo už viacero prieskumov – naposledy v októbri 2023 novinárka Andrea Sachs pozbierala vzorky zo všetkých častí lietadla. Podľa jej údajov najviac znečisteným povrchom zo všetkých boli práve kľučky dvier na toaletách.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET