Toto je najšťastnejšia krajina v Európe v tomto roku

Vysoký príjem, ale aj vysoké životné náklady. Ak sa sem chcete presťahovať, nebude to lacný špás.

Foto: Shutterstock

Európska únia tento rok opäť uskutočnila prieskum týkajúci sa spokojnosti s kvalitou života. Švajčiarsko, hoci nie je členom EU, sa ho tiež zúčastnilo – a nečudo, že v ňom skončilo prvé. Ale prečo sú obyvatelia Švajčiarska takí spokojní so svojím životom a aké výhody a nevýhody vás čakajú, ak sa tam presťahujete?

Foto: Shutterstock

Švajčiarsko je veľmi atraktívna krajina, ak sa chcete dostať na vyššiu úroveň na pracovnom trhu. Tamojšie platy totiž môžu byť až dva- či trikrát vyššie v podobných pracovných pozíciách ako v iných európskych krajinách. Podľa niektorých štúdií disponujú obyvatelia Ženevy a Zürichu najvyšším priemerným príjmom na svete.

Očakávaná dĺžka života je tiež mimoriadne vysoká, 79 rokov pre mužov a 84 rokov pre ženy – čo svedčí o vysokom životnom štandarde a vynikajúcom zdravotnom systéme. K tomu možno prirátať neobmedzené možnosti športovania: hory v krajine poskytujú vynikajúce podmienky pre pravidelné lyžovanie alebo na túry.

Švajčiarsko je navyše dosť multikultúrne, otvorené pred prisťahovalcami, viac ako 20% populácie dnes tvoria zahraniční pracovníci. Miestni hovoria štyrmi úradnými jazykmi (nemeckým, francúzskym, talianskym a rétorománskym), ale všade sa tiež dohovoríte aj anglicky.

Foto: Shutterstock

Hoci na najpopulárnejších miestach sem-tam dochádza k vreckovým krádežiam, Švajčiarsko je v zásade jednou z najbezpečnejších krajín na svete, násilná trestná činnosť je tam mimoriadne zriedkavá. Ekonomická stabilita krajiny a nízka nezamestnanosť zabezpečujú pokojný každodenný život pre všetkých, k čomu prispieva aj známa politická neutralita. Okrem toho podľa Environmental Performance Indexu je Švajčiarsko momentálne najčistejšou krajinou na svete.

POPRI TÝCHTO POZITÍVACH JE VŠAK POTREBNÉ SPOMENÚŤ AJ ŽIVOTNÉ NÁKLADY: ALPSKÁ KRAJINA SA TOTIŽ KAŽDÝ ROK ZARAĎUJE MEDZI NAJDRAHŠIE MIESTA NA SVETE.

Napríklad podľa finančnej spoločnosti Mercer medzi desiatimi najdrahšími mestami na svete sa nachádzajú tri švajčiarske – Zürich, Ženeva a Bazilej, ktoré predbehli len Hongkong a Singapur.

Foto: Shutterstock

Priemerný človek by musel zarábať približne 3 500 švajčiarskych frankov mesačne, aby si mohol v krajine pohodlne žiť. Najväčším nákladom je aj tam bývanie: kvôli neskutočným sumám nájomného naň ľudia s nižšími príjmami míňajú približne polovicu svojej mesačnej mzdy.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET