Najšťastnejších ľudí na svete nájdeme v Karibiku

Epidémia koronavírusu mala trvalý vplyv na naše životy: v posledných rokoch sa zmenila naša socializácia, naše zamestnania a naše cestovné návyky, nehovoriac o našom duševnom zdraví.

Štúdia Global Mind Project Mental State of the World (Duševný stav sveta), ktorá sa realizuje už štvrtý rok, skúmala, ako veľmi sa od roku 2020 zmenil pocit šťastia vo svete.

Prieskum v roku 2023 vyplnilo 419 175 ľudí zo 71 rôznych krajín prostredníctvom anonymného online dotazníka, ktorého cieľom bolo určiť individuálny kvocient duševného zdravia (MHQ), ktorý hodnotí 47 aspektov duševného zdravia v šiestich hlavných kategóriách: nálada a výhľad, sociálne ja, motivácia, prepojenie mysle a tela, poznanie a adaptabilita a odolnosť.

Prieskum sa zaoberal životným štýlom, rodinnými a priateľskými vzťahmi a osobnými traumami respondentov a hodnotil ich na škále od šťastných po úzkostných.

​KTORÁ KRAJINA TEDA MALA NAJVYŠŠÍ PRIEMERNÝ MHQ?

Na prvom mieste sa umiestnila Dominikánska republika s priemerom MHQ 91 bodov z 300, ale tesne za ňou nasledovala Srí Lanka s 89 bodmi a tretie miesto obsadila Tanzánia s 88 bodmi. Slovensko nebolo v tomto rebríčku zúčastnené.

​ZOZNAM DESIATICH NAJŠŤASTNEJŠÍCH KRAJÍN PODĽA PROJEKTU GLOBAL MIND:

Foto: Shutterstock

  1. Dominikánska republika
  2. Srí Lanka
  3. Tanzánia
  4. Panama
  5. Malajzia
  6. Nigéria
  7. Venezuela
  8. Salvádor
  9. Kostarika
  10. Uruguaj

Nie všetky krajiny sa môžu pochváliť takým vysokým skóre: na konci zoznamu je Uzbekistan s priemerným MHQ len 48, ale prekvapivo za Uzbekistanom nasleduje Spojené kráľovstvo so 49 bodmi.

​ZOZNAM 10 NAJNEŠŤASTNEJŠÍCH KRAJÍN PODĽA PROJEKTU GLOBAL MIND PROJECT:

  1. Uzbekistan
  2. Spojené kráľovstvo
  3. Južná Afrika
  4. Brazília
  5. Tadžikistan
  6. Austrália
  7. Egypt
  8. Írsko
  9. Irak
  10. Jemen

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET