Oktoberfest – najväčší pivný festival na svete

Bavorsko je jednou z najbohatších nemeckých spolkových krajín a jej obyvatelia vedia aj primerane tomu oslavovať. Skvelým príkladom je tradičný jesenný festival piva v Mníchove, niekoľko týždňov trvajúci Oktoberfest, ktorý ponúka dobrú príležitosť vychutnať si bavorské pivá a jedlá a objaviť okolie.

Foto: Shutterstock

Z hlavného mesta krajiny, Mníchova, môžete napríklad podniknúť pol- či celodenné výlety v Bavorských Alpách. Hory, ktoré sa môžu pochváliť rôznou faunou, sa nachádzajú medzi Bavorskom a rakúskou spolkovou krajinou Salzbursko. Môžete si vybrať z nespočetného množstva turistických chodníkov. Je jedno, po ktorom sa vydáte, nebudete sklamaní. Po dosiahnutí vrcholov si môžete vychutnať krajinu s hlbokými údoliami a nádhernými jazerami.

Rozprávkové zámky

Foto: Pexels

Bavorsko budú zbožňovať nielen turisti, ale aj tí, ktorí sa zaujímajú o vybudované dedičstvo, a samozrejme fanúšikovia rozprávok. Pri prechádzaní malebnými dedinami sa skutočne cítite, akoby ste boli postavami v nejakej romantickej rozprávke.

Zámok Neuschwanstein je najviac fotografovaná budova a jednou z top turistických atrakcií celého Nemecka. Keď Walt Disney kreslil pre rozprávku Popolušky legendárny zámok, inšpiroval sa touto budovou, ktorá sa, mimochodom, dostala do finále pri výbere Nových sedem divov sveta v roku 2007. Zámok Herrenchiemsee, verná kópia paláca vo Versailles, je tiež nevynechateľnou zastávkou na ostrove Herreninsel.

Z kráľovskej svadby k ľudovému festivalu

Foto: Pexels

Oktoberfest v Mníchove sa tiež nazýva „die Wiesn“ v bavorskom dialekte, ktorý odkazuje na miesto konania – Terezinu lúku (Theresienwiese). Oktoberfest sa prvýkrát konal 12. októbra 1810, keď sa ženil korunný princ Ľudovít Bavorský (neskorší kráľ Ľudovít I.) a saská princezná Terézia a obyvatelia celého Mníchova boli pozvaní na oslavu. Oblasť vedľa mestského múru sa odvtedy nazýva Theresienwiese (Terezina lúka). Oslava bola taká úspešná, že s výnimkou vojnových a epidemických období prebieha každý rok. Oktoberfest získal svoj súčasný imidž ku konca 19. storočia: odvtedy trvá dlhšie, začína sa už v septembri a iba posledný víkend festivalu prechádza do októbra.

V hlavnej úlohe: pivo!

Foto: Shutterstock

Na 40 hektároch sa nachádza 14 veľkých pivných stanov (najväčšia festivalová sála Hofbräuzelt asi s 10 000 miestami) – v každom s inou značkou piva a rôznymi špecialitami bavorskej kuchyne. Mníchovské pivovary varia špeciálne, tmavšie a silnejšie pivo pri príležitosti Oktoberfestu. Zlatý mok sa podáva v litrovom krígli, tzv. Maß. Krígeľ mal v minulosti objem 1,069 litra, ale dnes sa používa presne 1-litrový a každý rok sa prepracováva jeho dizajn. Je dôležité vedieť, že krígeľ zostáva majetkom pivovaru, až kým si ho hosť nekúpi ako suvenír!

Každý rok je zvedavých viac ako šesť miliónov ľudí na najväčší festival piva na svete. Jedna tretina návštevníkov prichádza zo zahraničia – z Talianska, Ameriky, Austrálie, Japonska a Číny – ale medzi nimi sú v hojnom počte aj Slováci, Maďari, Češi a Rakúšania. Zvyšok sú hlavne Mníchovčania, ktorí sú väčšinou v miestnom ľudovom kroji, pričom si plnia vlasteneckú povinnosť: konzumujú bavorský národný nápoj – pivo.

AMI MÉG ÉRDEKELHET