Spustite sa: Tie najdlhšie sánkovačky a tobogany na svete

Stačí pohľad na akýkoľvek zasnežený svah počas tohtoročnej zimy a je jasné, že jedna z mála povolených zimných radovánok – sánkovanie – sa tento rok teší extrémnej popularite. Ak ste unavení z nekonečného ťahania sánok hore kopcom, pripravili sme pre vás výber tých najdlhších spustení dole kopcom vo svete.

Foto: 123rf


Najdlhšia sánkovačka: 15 km, Švajčiarsko

www.youtube.com

Grindelwald Sledding Run / Alpine Swiss mountain sled experience

Kým na zimných svahoch vo svojom okolí si sánky užijete na niekoľkých desiatkach metrov a počas pár sekúnd, tá najdlhšia sánkovačka vás čaká vo švajčiarskych Bernských Alpách. Tu v pohorí Faulhorn sa môžete spustiť cez Bussalp dole to Grindelwaldu. Táto jazda s názvom Big Pintenfritz sa začína vo výške 2 166 metrov nad morom, ktorú dosiahnete kabínkovou lanovkou z Grindelwaldu za 25 minút. No ani tu nie je sánkovačka bez fyzického úsilia. Čaká na vás 2,5-hodinová prechádzka vyznačeným chodníkom smerom na Bachalpsee a následne na Faulhorn (2 681 m). Oplatí sa prísť počas pekného slnečného dňa, pretože takéto panoramatické výhľady na veľkú časť Švajčiarska nájdete len málokde. Keď sa oči napasú, nezostáva nič iné, ako sa pripraviť na celých 15 kilometrov dole zasneženými kopcami a pokles o celých 1 600 výškových metrov.

Najdlhšia nočná sánkovačka: 14 km, Rakúsko

Foto: Facebook Wildkogel Resorts

O kilometer dĺžky a o 300 metrov prevýšenia kratšia je dráha v rakúskom stredisku Wildkogel Resort medzi Innsbruckom a Salzburgom. Na vrchol sa dostanete lanovkou Smaragdbahn a ocitnete sa tak v nadmorskej výške 2 100 metrov. No táto sánkarska dráha je špeciálna tým, že sa na trištvrtehodinovú jazdu po nej môžete vydať až do desiatej hodiny večernej.

Najdlhšia letná bobová dráha: 5,3 km, Andorra

Foto: Naturlandia

Ak vám nie je predstava studeného vetra v tvári lákavá, na dlhé jazdy dole kopcom sa môžete vybrať v teplejších destináciách. V Andorre, medzi Španielskom a Francúzskom, sa nachádza les La Rabassa, cez ktorý sa vinie viac než päťkilometrová bobová dráha. Za desať minút a 400 výškových metrov sa môžete kochať okolím dobrodružného ekoparku Naturlandia. Na bobovú dráhu s názvom Tobotronc môžu ísť aj deti, no musia mať aspoň 120 cm a do 13 rokov s nimi v boboch musia sedieť rodičia.

Najdlhší suchý tunelový tobogan: 115 m, Veľká Británia

Foto: 123rf

Ak by ste mali hádať najvyššiu sochu vo Veľkej Británii, asi by ste nečakali túto skôr budovu pripomínajúcu stavbu. ArcelorMittal Orbit ponúka výnimočný výhľad až do 35 kilometrov vzdialených kútov Londýna z Olympijského parku kráľovnej Alžbety. Táto budova či vlastne socha je zo 60 % z recyklovaného kovu, pričom celkovo by použitý kov na jej stavbu stačil na 265 dvojposchodových londýnskych autobusov. Do výšky 178 metrov sa dostanete po 455 schodoch alebo výťahom za 34 sekúnd. Jazdu dole však určite skúste najdlhším suchým toboganom. Má 12 zákrut a kým miestami si po ceste cez priehľadné rúry užijete výhľady, následne sa ponoríte do tmavých zákutí, kedy neviete, do ktorej strany zabočíte. Táto atrakcia je dostupná aj pre deti od 8 rokov a 130 cm.

Najdlhší vodný tobogan: 1,1 km, Malajzia

www.youtube.com

World's Longest Waterslide at Escape Theme Park in Malaysia (1.1km)

Zbaviť sa nutnosti opakovaného chodenia hore-dole po toboganoch riešil aj majiteľ zábavného ESCAPE parku v Penangu, v ázijskej Malajzii. Tento park, vzdialený asi 4 a pol hodiny jazdy severne od Kuala Lumpur či 150 km južne od ostrova Lankgawi, ponúka celkovo asi 40 atrakcií. No nasadnúť na 420 metrov dlhú sedačkovú lanovku a vyviezť sa s nafukovacím kolesom do kopca je ten najväčší zážitok. To, čo nasleduje, je totiž 1 111 metrov dlhý vodný tobogan, ktorým pôjdete asi štyri minúty cez džungľu. Po tomto zážitku sa vám bude každý ďalší tobogan zdať už naveky prikrátky.

AMI MÉG ÉRDEKELHET