Najzelenšie mestá Európy

Síce ešte potrvá, kým sa svet vráti do normálu a môžeme zase cestovať, ale prečo by sme nespríjemnili chvíle čakania aspoň plánovaním budúcich ciest? Možno vás inšpirujeme týmito mestami, kde sa budete cítiť aj blízko prírode.

Foto: 123rf


Kodaň

Foto: Unsplash

Cesta cez moderný most Cykelslangen, ktorý tvarom pripomína hada, je ozajstný zážitok.

Hlavné mesto cyklistov figuruje na popredných miestach zoznamov najšťastnejších a najzdravších miest sveta. Nie je náhoda, že výraz hygge pochádza z Dánska. Znamená určitý pocit bezpečia, harmónie, vonkajšie i vnútorné stíšenie. Ekologický prístup Dánov dokazuje aj fakt, že do roku 2025 chcú z Kodane spraviť uhlíkovo neutrálne mesto. Návštevníci by si nemali nechať ujsť kúpaliská v prístave, kde sa nemusíte obávať o čistotu vody, azda len o jej teplotu. V meste sa môžete presúvať bicyklom, život cyklistov v tomto meste značne zjednodušujú cyklocesty, vyložené odpadkové koše i držiaky na bicykle. Cesta cez moderný most Cykelslangen, ktorý tvarom pripomína hada, je ozajstný zážitok. Na prehliadku mesta však dobre poslúžia aj člny poháňané solárnymi batériami, ktoré sú ideálne aj na pikniky.

Lisabon

Foto: Getty Images Hungary

Stratégia udržateľnosti hlavného mesta Portugalska sa dočkala uznania v roku 2018, keď Lisabon získal titul Európske zelené mesto 2020. Keď kráčate na kopcoch starého mesta, možno ťažko uveríte, ale v tomto meste úspešne funguje systém zdieľaných elektrických bicyklov a tu nájdete jednu z najhustejších sietí čerpacích staníc pre elektronické autá. Samozrejme, prechádzka vo štvrti Barrio Alto, známej svojimi uličkami s mačacími hlavami, rozmanitým street artom a rušným nočným životom, alebo výstup na niektoré z nekonečných schodov k vyhliadkam môžu byť aj dobrým tréningom.

Oslo

Foto: Pexels

Krajiny v Škandinávii sú lídrom v ekologickom prístupe, do nášho výberu sa dostalo Oslo ako Európske zelené mesto 2019. V hlavom meste Nórska nájdete čoraz viac „zelených hotelov", ale Nóri idú príkladom aj budovami ekologickej a inovatívnej štvrti Vuhan. Okolo mesta sa rozprestierajú lesy, respektíve okolie fjordu Oslo bohaté na vodu. V centre mesta nájdete veľa zón bez áut, pri mori si môžete oddýchnuť na prírodných plážach.

Galway

Foto: 123rf

Toto mesto nie je len zelené, ale v tomto roku je aj Európskym hlavným mestom kultúry. Galway sa nachádza na západnom pobreží Írska a návštevníkom ponúka pestrý program, ktorého kostrou sú štyri keltské festivaly (Imbolc, Bealtaine, Lughnasa a Samhain). Biodiverzita, mladícky elán, kultúrny život a snaha o enviromentálny prístup – to sú charakteristické črty tohto prístavného mesta. Galway je dobrým východiskovým bodom aj na výlety k ostrovom Aran, skalám Moher či do mesta Limerick, ktoré je tohtoročným držiteľom ceny Európsky zelený list.

AMI MÉG ÉRDEKELHET