Najznámejšie torty všetkých čias - 1. časť

Upiecť tortu je vždy dobrý nápad! Či už ide o akýkoľvek sviatok, Vianoce, Veľkú noc, svadbu alebo narodeniny, torta vždy urobí udalosť krajšou. Torta má navyše taký silný účinok na zlepšenie nálady, že aj obyčajné všedné dni premení na sviatočné.

Foto: Shutterstock

Podľa legendy tortu vymyslel macedónsky kráľ Alexander Veľký pri príležitosti vlastnej svadobnej oslavy. V tom čase bol denným prídelom jedla vojakov okrúhly chlieb v tvare torty s hmotnosťou niečo vyše pol kilogramu, ktorý bol v tento špeciálny deň ochutený orechami, mandľami, sušeným ovocím a naplnený kozím tvarohom, medom a anízovým krémom. Ako ozdoby sa používali lupienky ruží namočené v mede a s bielymi očistenými mandľami sa na ne umiestňovali magické znaky. Prvá skutočná torta v dnešnom zmysle sa objavila v Európe koncom 17. storočia a odvtedy vyvinuli cukrári mnoho verzií. V prvej časti nášho článku predstavujeme svetoznáme torty strednej Európy.

Dobošova torta

Tortu pomenoval a vytvoril József C. Dobos, slávny cukrár z Pešti. Jeho cieľom bolo vyrobiť tortu, ktorá by vydržala dlho aj pri vtedajších chladiacich technikách.

Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny, pridáme žĺtky, preosejeme múku a nakoniec opatrne vmiešame sneh vyšľahaný z bielkov na tuhú penu. Z papiera na pečenie vykrajujeme väčšie kruhy a cesto na nich rozotrieme. Upečieme vo vyhriatej rúre a necháme vychladnúť. Nastrúhanú čokoládu zmiešame s vajíčkami a práškovým cukrom do peny v miske, ktorú sme vložili do teplej vody. Maslo a vanilkové semienka vyšľaháme do peny a pridáme čokoládovú hmotu. Upečené korpusy natrieme krémom – okrem jedného. Zvyšný krém rozotrieme aj po stranách torty. Posledný plát potrieme zmesou rozpusteného kryštálového cukru, z ktorého sme robili karamel, masla a citrónovej šťavy a hneď krájame, kým je karamel mäkký. Nakoniec plátky poukladáme na vrch torty.

Sacherova torta

Sacherova torta je najznámejšia torta rakúskej gastronómie, pomenovaná po viedenskom cukrárovi Franzovi Sacherovi. Tortu vyrobil na žiadosť kniežaťa Metternicha v roku 1832.

Maslo vymiešame s práškovým cukrom do peny, pridáme vychladnutú rozpustenú čokoládu. Vaječné žĺtky po jednom primiešame k čokoládovej zmesi. Bielky spolu s cukrom a vanilkovým cukrom vyšľaháme na tuhý sneh a opatrne primiešame k čokoládovej zmesi a nakoniec vmiešame múku a prášok do pečiva. Upečieme vo vyhriatej rúre a necháme vychladnúť. Potom ho prekrojíme na polovicu a potrieme zohriatym marhuľovým džemom, pláty poukladáme na seba, potom natrieme lekvárom aj zvrchu a po bokoch. Nakoniec ho polejeme rozpustenou čokoládou.

Torta Esterházy

Táto nezvyčajná torta je jedným z najznámejších koláčov monarchie. Nenesie meno svojho výrobcu, ale dostala meno po kniežati Antalovi Pálovi Esterházym, ktorý mal túto tortu najradšej.

Na cesto vyšľaháme sneh z bielkov s cukrom do tuhej peny. Pridáme orechy, múku a škoricu a jemne premiešame. Tortové korpusy pečieme jednotlivo vo vyhriatej rúre. Na krém vymiešame pudingový prášok s vajíčkami a mliekom dohladka. Zvyšné mlieko prevaríme s cukrom, prilejeme vaječnú zmes a varíme, kým zhustne. Po vychladnutí vmiešame do krému maslo. Takto pripraveným krémom naplníme pláty pečiva a nakoniec potrieme aj boky torty. Vrch pokryjeme rozpustenou bielou čokoládou a na bielu čokoládu robíme pásiky z rozpustenej tmavej čokolády. Bočnú stranu torty ozdobíme plátkami mandlí.

AMI MÉG ÉRDEKELHET