Zaujímavosti o nápise Hollywood

Jeden nápis, ktorý pozná celý svet. Tohtoročná storočnica známeho nápisu Hollywood nad Griffithovým parkom je známy nielen písmenami, ale aj číslami a dokonca tragédiami.

Foto: unsplash


V ČÍSLACH

Foto: Drive Magazine

Nápis sa nachádza vo výške 491 metrov, jednotlivé písmená sú široké vyše deväť metrov a vysoké takmer 14 metrov. Pôvodný nápis – ktorý mal o štyri písmená viac – osvetľovalo 4000 žiaroviek, ktoré medzičasom odstránili. Výrobné náklady nápisu sa vyšplhali na 21-tisíc dolárov a pôvodne ho mali odstrániť po 18 mesiacoch.

DEJISKO TRAGÉDIE

www.youtube.com

The Infamous Death of Peg Entwistle & The Hollywood Sign

Hollywood je nielen symbolom amerického sna, ale aj nesplnených snov. K ikonickému nápisu sa totiž viaže aj tragédia: 16. septembra 1932 si vzala život 24-ročná herečka Peg Entwistle skokom z písmena H. Bola presvedčená, že sa nepresadí vo filmovom svete. Jej smutný príbeh sa objavil vo viacerých filmoch a seriáloch.

HRA S PÍSMENAMI

Foto: Shutterstock

Hoci úprava či manipulácia s písmenami sú prísne zakázané, počas storočnej histórie nápisu sa vždy našli jednotlivci či skupiny, ktoré ho upravili. Niekedy šlo o súčasť umeleckého projektu, inokedy o zábavu a recesiu. Počas osláv legalizácie marihuany v Kalifornii (od januára 2018) zmenili neznámi páchatelia nápis na Hollyweed. V minulosti ho zas na počesť návštevy pápeža Jána Pavla II. upravili na Holywood.

HOLLYWOOD NAŽIVO

www.youtube.com

Sherwin-Williams Gives Iconic Hollywood Sign a Makeover for Its Centennial Celebration

Organizácia, ktorá sa stará o nápis, zodpovedá za jeho údržbu i popularizáciu. Vďaka inštalácii kamery si ho môže zblízka pozrieť každý záujemca z ktoréhokoľvek kúta sveta. Na webovej stránke hollywoodsign.org môžete tiež naživo sledovať rekonštrukčné práce pred oslavami storočnice tejto ikony.

AMI MÉG ÉRDEKELHET