5 národných parkov v USA aj pre ľudí s telesným znevýhodnením

Pri plánovaní výletu do národného parku je dôležité vziať do úvahy dostupnosť pre všetkých návštevníkov vrátane tých so zdravotným postihnutím. No u nás ani vo svete to žiaľ nie je štandardom. V Spojených štátoch však myslia aj na ľudí, ktorí napriek svojim zdravotným znevýhodneniam chcú cestovať a spoznávať prírodné chránené krásy. Ponúkajú tiež prístupné zariadenia a služby pre osoby so zdravotným postihnutím.

Foto: nps.gov


Yosemitský národný park, Kalifornia

Foto: unsplash

Yosemitský národný park má premyslené opatrenia na dostupnosť pre návštevníkov so zdravotným postihnutím. Napríklad Mariposa Grove, nádherné miesto, kde môžete vidieť obrovské sekvoje, má novú bezbariérovú promenádu, hmatové mapy a displeje pre slabozrakých návštevníkov. Yosemity tiež ponúkajú množstvo programov pre osoby so zdravotným postihnutím vrátane prehliadok, prezentácií a túr pre návštevníkov so slabým zrakom, problémami s pohyblivosťou alebo autizmom. Hmatové mapy parku sú rozmiestnené po celej oblasti a program pre nepočujúcich je tu k dispozícii už od 70. rokov minulého storočia.

Národný park a rezervácia Great Sand Dunes, Colorado

Foto: @GreatSandDunesNPS

Napriek náročnosti prechodu pieskom je národný park Great Sand Dunes prekvapivo prístupný. Používatelia na invalidnom vozíku si môžu rezervovať špecializované vozíky s nafukovacími kolesami, aby preskúmali fascinujúce piesočné duny parku. Počas leta sa v prístupných amfiteátroch konajú večerné programy.

Národný park Rocky Mountain, Colorado

Foto: nps.gov

Národný park Rocky Mountain ponúka najmä v jesennom období, až do konca októbra, potešenie pre všetky zmysly. Cesta po Old Fall River Road na Trail Ridge Road vás prevedie miestami alpskej tundry, kde si môžete vychutnať dlhé tiene zlatej hodinky. Návštevníci môžu začuť aj zvuky losích samcov, ktorých hučanie v diaľke signalizujú boje na lúkach. Park Rocky Mountain sprístupnil množstvo svojich krásnych turistických trás pre invalidné vozíky a chodcov vrátane Bear Lake Trail, Coyote Valley Trail, Sprague Lake Trail, Lily Lake Trail a Forest Canyon Overlook.

Yellowstonský národný park, Idaho, Montana, Wyoming

Foto: nps.gov

Yellowstonský národný park poskytuje viaczmyslový zážitok, od pestrých farieb termálnych prameňov až po padajúce vodopády a charakteristickú sírovú vôňu. Pre nevidomých a slabozrakých návštevníkov je k dispozícii zvukovo opísaný sprievodca parkom, brožúra o parku v Braillovom písme a tlmočníci do posunkovej reči. Mnohé z termálnych prameňov parku sú prístupné pre invalidné vozíky s jasným značením. Cesty, ktoré križujú obrovský park, poskytujú úžasný výhľad na jeho jedinečnú zmes ekosystémov a geológie akoby mimo tohto sveta.

Národné parky Sequoia a Kings Canyon

Foto: nps.gov

Tieto parky vynaložili veľké úsilie na to, aby zabezpečili dostupnosť pre návštevníkov so všetkými pohybovými a zmyslovými potrebami vrátane série filmov o prístupnosti, ktorá predstavuje prístupné miesta a zariadenia.

Jedným z vrcholov parkov je háj General Grant Grove, ktorý ponúka krátku bezbariérovú cestu, vedúcu k tretiemu najväčšiemu stromu na svete, Grant Tree. Na ceste pomáha Braillovo písmo a hmatové prvky nevidomým a slabozrakým cestovateľom dozvedieť sa viac o tom, čo zažívajú. Parky tiež ponúkajú bezplatné tlmočenie do znakovej reči. Zarezervujte si ich však s týždenným predstihom. Súpravy pre nepočujúcich dostanete v chate Wuksachi.

Návštevníci so zníženou pohyblivosťou si môžu požičať invalidné vozíky na viacerých miestach v rámci oboch parkov. Pre turistov, ktorí potrebujú rovný terén, sú skvelými možnosťami trasy Panoramic Point a Roaring River.

AMI MÉG ÉRDEKELHET