106 kilometrov cesty, kde môže byť jedna chyba osudná

Turecká cesta D915 je jednou z najnebezpečnejších ciest na svete.

Foto: Anadolu / Getty

Cesta D915 na severovýchode Turecka, v blízkosti Čierneho mora, je kvôli svojej výške a ostrým zákrutám jednou z najnebezpečnejších na svete.

Celá, 179 kilometrov dlhá cesta, vedie medzi mestami Askale na juhu a mestom Of na pobreží Čierneho mora. Najťažším úsekom je 106 kilometrov dlhý kľukatý úsek známy ako zákruty Derebasi.

Úsek, ktorý pozostáva z 13 zákrut, má tiež pomerne strmý priebeh: prevýšenie úseku, ktorý sa dotýka hory Soğanlı, dosahuje na niektorých miestach 17 percent a jej najvyšší bod zavedie cestujúcich do výšky viac ako dvetisíc metrov.

Podľa článku v časopise Travel Magazine bola cesta postavená v roku 1916, keď Rusi obsadili neďaleké mesto Trabzon. Rusi potom nariadili neochotným miestnym obyvateľom, aby postavili 106-kilometrový úsek. Zatiaľ čo začiatok a koniec cesty sú vyasfaltované, v stredných úsekoch majú prechádzajúci smolu.

Netreba pripomínať, že veľa ľudí v autách malo v tejto oblasti nehody, a preto mnohí ľudia radšej používajú menšie vozidlá, ako sú bicykle alebo motorky, aby sa na vyvýšené miesta dostali.

Zatiaľ čo adrenalínoví turisti navštevujú D915 práve kvôli jej nebezpečnosti, pre miestnych obyvateľov je úsek dôležitou spojnicou medzi pobrežím a vnútrozemím. Za nepriaznivého počasia je však prechod mimoriadne nebezpečný, ak nie nemožný, takže od konca októbra do začiatku júna je úsek často nepretržite uzavretý.

PRAŠNÝM CESTÁM NEPOMÁHA ANI DÁŽĎ, KTORÝ ICH ROBÍ VEĽMI ŠMYKĽAVÝMI KVÔLI BLATU. HMLA MÔŽE DOPRAVU TIEŽ VEĽMI SKOMPLIKOVAŤ .

V KAŽDOM PRÍPADE MÔŽE BYŤ CESTA PRE DOBRODRUŽNÝCH VODIČOV OHROMUJÚCIM POHĽADOM.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET