Nedobytný hrad v srdci Moravy: Pernštejn

Pernštejn je určite jedným z najpôsobivejších hradov na Morave.

Foto: hrad-pernstejn.cz

Jeho veže zďaleka vyčnievajú z pokojnej krajiny a keď sa dostanete pod jeho hradby, stále môžete cítiť jeho kedysi legendárnu, nezlomnú silu.

Mramorový hrad

Foto: hrad-pernstejn.cz

Neďaleko od Brna, na impozantnom kopci, si hrad Pernštejn zachováva autentický stredoveký vzhľad. Mocný rod Pernštejnov postavil hrad ako svoje rodinné sídlo v 13. storočí. Táto monumentálna stavba so zvláštnou atmosférou je často označovaná ako „mramorový hrad“ kvôli kameňu, ktorý lemuje dvere a okná. Hrad Pernštejn sa pýši aj prívlastkom „nedobytný“. Nielenže bola postavená na vysokej skale, ale hradná priekopa a padacie mosty zvyšovali ochranu vysokých múrov. Za 800 rokov, ktoré uplynuli od jeho výstavby, sa hrad nikdy nedostal do rúk nepriateľa.

Pred očami nám ožíva história

Foto: hrad-pernstejn.cz

Interiér s gotickými, renesančnými, barokovými a inými štýlmi dotvára monumentálny exteriér s nádhernými klenbami, nábytkom a pozoruhodným umením. Na tomto hrade sa návštevník dozvie nielen o histórii hradu, ale jeho históriu skutočne pocíti. Úzke, točité schodiská, klenuté stropy, renesančné stoličky a baroková kaplnka prezrádzajú návštevníkovi svoje jedinečné príbehy. Pernštejn nie je len atrakcia, ktorú by ste si nemali nechať ujsť, ale je to nezabudnuteľná cesta späť v čase.

Eliška a prekliate zrkadlo

Foto: hrad-pernstejn.cz

K histórii hradu sa viaže aj legenda, podľa ktorej sa medzi jeho múrmi potuluje duch slúžky Elišky. Eliška bola prekrásna mladá žena, bola však natoľko zamilovaná do svojho vlastného odrazu, že všetok svoj čas trávila pozeraním sa do zrkadla, a nie prácou okolo hradu. Po jej smrti bola na jej zrkadlo uvalená kliatba: každá žena, ktorá sa pozrie do zrkadla, stratí do roka svoju krásu. Ak veríte na legendy, radšej si dávajte pozor – zrkadlo, ktoré je umiestnené v jednej z miestností hradu vraj patrilo Eliške!

Foto: hrad-pernstejn.cz

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET