Nepríjemný zápach v aute – kde sa berie a ako ho odstrániť?

Kto by nemiloval tú vôňu v interiéri nového auta?

Foto: Shutterstock

Udržiavanie auta v čistote je výzva najmä pre tých, ktorí auto používajú prakticky denne. Pridajte si k tomu vozenie domácich miláčikov, nákupov, kávy so sebou, nehovoriac o deťoch – a je takmer zaručené, že život prinesie nechcené zážitky, po ktorých zostane nežiadaná čuchová stopa.

Z čoho vzniká v aute zápach

Nepríjemný zápach vo vozidle môže byť spôsobený rôznymi faktormi. Ak fajčíte, viete o tom svoje. V aute však môže prísť niekomu nevoľno, pes nasadol do auta po daždi, rozlial sa nápoj. To všetko chce dôsledné čistenie. Ak však ani to nepomáha, môže ísť o vznik plesne v klimatizácii a nutnosť výmeny filtrov. S tým vám pomôžu v servise. Avšak na mnoho zápachov nie ste krátki ani vy sami.

Prevencia nadovšetko

Najjednoduchší zvyk na čistotu v aute je nenechávať v ňom odpadky akéhokoľvek druhu. Pravidelne vyčistite všetko z dverí, spod sedačiek a odkladacích priestorov, Skontrolujte aj, či náhodou vaše deti neobjavili nejakú novú skrýšu počas nudy cestovania.

K eliminácii zápachu pomáha aj to, že budete udržiavať interiér suchý. Pravidelne auto vetrajte – v zime aspoň počas čakania na križovatke, alebo po skončení cesty a vynášaní odpadkov otvorte všetky dvere a kufor auta dokorán, aby sa dobre vyvetralo.

Domáce rady na čistenie interiéru auta, ktoré odstránia zápach

Foto: Unsplash / Kelly Sikkema

Použitie sody bikarbóny: Soda bikarbóna je vynikajúcim prostriedkom, ktorý absorbuje nepríjemné pachy. Stačí ju posypať na postihnuté oblasti, nechať pôsobiť niekoľko hodín a potom dôsledne vysať.

Použitie octu: Biely ocot je výborný na neutralizáciu zápachov vďaka svojim kyselinovým vlastnostiam. Môže byť použitý na čistenie a osvieženie čalúnenia a iných povrchov vo vozidle. Nebojte sa intenzívneho zápachu pri čistení, rýchlo odoznie.

Aktívne uhlie: Aktívne uhlie je prírodný absorpčný materiál, ktorý je účinný pri pohlcovaní zápachu. Stačí umiestniť vrecúška s aktívnym uhlím do auta a nechať ich pôsobiť niekoľko dní.

Profesionálne čistenie na odstránenie zápachu

Foto: Pexels

V prípade, že domáce metódy zlyhajú alebo ak je zápach príliš silný, môže byť potrebné auto zaniesť na profesionálne čistenie alebo k mechanikovi. Niektoré pachy, ako napríklad zápach benzínu alebo spáleniny, môžu signalizovať technický problém, ktorý vyžaduje odbornú opravu.

Profesionáli tiež ponúkajú čistenie parou. To je účinné na odstránenie zápachu, pretože teplo a para dokážu preniknúť hlboko do čalúnenia a odstrániť zápach spôsobujúce baktérie. Preto je výhodné poslať z času na čas vaše auto do „wellnessu“.

Použitie vôní a osviežovačov vzduchu

Ak potrebujete rýchlo neutralizovať nepríjemný zápach, môžete použiť osviežovače vzduchu alebo vône z esenciálnych olejov. Esenciálne oleje, ako sú citrónová tráva, eukalyptus alebo mäta, dokážu efektívne prekryť nepríjemné pachy. Nejde síce o čistenie, len prekrytie, ale krátkodobo vám to môže z nepríjemnej cesty urobiť príjemnú. Správne esenciálne oleje pritom pomáhajú aj nášmu zdraviu, sústredeniu, alebo energii.

Foto: Unsplash / Kelly Sikkema

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET