Tradícia remesiel v netradičných múzeách

Zvyčajne, pri pomyslení si na múzeum sa nám vynárajú spomienky z detstva, že pri prechádzaní sa popri maľbách, sochách a sklenených vitrínach sme museli byť ticho a nesmeli sa dotýkať predmetov. Pritom dobré múzeum nie je cintorínom starožitností – o čom sa môže hocikto presvedčiť ak zavíta do Žiliny, Kremnice alebo Prešova.

Foto: Facebook - Považské múzeum v Žiline


Budatínske „slovacikum“

Foto: Facebook - Považské múzeum v Žiline

Historické centrum Žiliny sa môže pýšiť mnohými pamätihodnosťami, no oplatí sa navštíviť i Budatínsky hrad, ktorý sa nachádza na opačnom brehu Váhu pri ústí Kysuce. Hrad z 13. storočia, ktorý je sídlom Považského múzea, nie je výnimočný svojimi stavebnými riešeniami ani k nemu prislúchajúcim anglickým parkom, ale stálou expozíciou prezentujúcou majstrovské diela drotárstva.

Drotárske remeslo je tak úzko spojené so slovenským ľudom, že by dokonca mohlo byť „slovacikum". Dedinami a mestami Rakúsko-uhorskej monarchie ešte aj na začiatku 20. storočia prešlo približne 5000 putovných drotárov, ktorí takmer výhradne boli všetci Slováci. Majstri nielen opravovali a renovovali náradia používané v domácnostiach a gazdovstve, ale ohýbaním, pradením a tkaním drôtu vytvorili aj úžasné diela ľudového umenia.

Počas prechádzky medzi majstrovskými dielami vystavenými v Drotárskom pavilóne môžeme mať pocit, akoby sme sa nachádzali v rozprávke. Odkaz bývalých drotárskych majstrov zaručene okúzli deti i dospelých, nečudo, že slovenské drotárske remeslo bolo v roku 2019 pridané na zoznamu nehmotného kultúrneho dedičstva ľudstva UNESCO.

Vyrobme si peniaze!

Foto: Facebook - Múzeum mincí a medailí Kremnica

V súvislosti s Kremnicou sa často spája slovo „najstaršia" z určitého dôvodu. Nachádza sa tu najstaršia mincovňa v Európe, ktorá tu funguje nepretržite už takmer 700 rokov, a teda je aj jedným z najstarších podnikov na svete. V Kremnici sa nachádza taktiež aj jedno z najstarších múzeí na Slovensku.

V pôvabnom starom meste ľahko nájdete Múzeum mincí a medailí, ktoré predstavuje históriu s prehľadom mincí a bankoviek, ktoré sa vyrábali počas uplynulých storočí v tejto mincovni založenej uhorským kráľom Karlom I. Róbertom z Anjou v roku 1328. Zlaté forinty, dukáty a strieborné toliare z Kremnice boli známe svojou čistotou. Vo svojej dobe boli považované za tvrdú menu po celej Európe.

Expozícia múzea sa rozprestiera na piatich poschodiach, na ktorých prevedú návštevníka tematicky od ťažby zlata cez spracovanie rudy, razenie a tlač až po likvidáciu kovových a papierových platidiel. Nezabudnuteľné zážitky v múzeu zažijú nielen nadšenci numizmatiky, ale na svoje si prídu aj rodiny s deťmi. Dokonca si je možné ako amatérsky minciar vyrobiť vlastnú mincu pre seba ako pamiatku.

Soľ nad zlato

www.facebook.com

Múzeum Solivar

Po podzemných pokladoch môžeme pátrať aj v Solivari v Prešove. Pravda je taká, že tu nenájdeme zlato ako ho poznáme, ale – podľa starej známej ľudovej rozprávky – niečo oveľa cennejšie: soľ. Zvláštnosťou tohto miesta je, že sa tu už dlho „biele zlato" neťaží, ale varí!

Šachty v soľnej bani boli v roku 1752 zaplavené podzemnou vodou a baňa sa zmenila na podzemné soľné jazero. Na vyťaženie soľanky a destiláciu soli bola potrebná úplne nová technológia. Múzeum Solivar je neprehliadnuteľnou technickou atrakciou. V rámci výstavy je možné si pozrieť sklad soli, četerne, gápeľ, varňu, šachtu Leopold a klopačku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET