NEW YORK PRE POKROČILÝCH

Prvá návšteva New Yorku rozhodne o tom, či sa do mesta zamilujete na celý život alebo sa budete čudovať, prečo sú ostatní nadšení z hlučnej, prepchatej a na prvý pohľad nie príliš priateľskej metropoly. Väčšina turistov sa však po prvotnej ochutnávke Veľkého jablka rozhodne pre ďalšiu, pričom s plánovaním ďalšej návštevy začne už v lietadle cestou domov. Čo si však počať, keď už ste videli všetky povinné zastávky – teda preplavili sa k Soche slobody, stáli na streche Empire State Building, odfotili sa pred sochou zúrivého býka na Wall Street a prešli sa Central Parkom? Vyskúšajte tipy určené pre pokročilých fanúšikov New Yorku.

Foto: Shutterstock


EVOLUTION STORE

Foto: The Evolution Store

V New Yorku musí byť obchod skutočne jedinečný, aby vynikol. Takým je aj Evolution Store, kde nepredávajú módne kúsky, originálne suveníry, delikatesy ani špičkovú elektroniku. Jeho doménou sú preparované motýle, zvieracie lebky, skameneliny a iné prírodovedné zvláštnosti.

THE SEAGLASS CAROUSEL

www.youtube.com

SeaGlass Carousel at night 360° 4K off-ride Battery Park

Do Battery Parku na Manhattane zavítajú turisti najmä preto, aby nastúpili na loď smerujúcu k Soche slobody. Od roku 2015 sa tam pritom nachádza aj jedna nevšedná atrakcia: pestrofarebný kolotoč s podmorskou atmosférou. Každý, kto si sadne do niektorej z troch desiatok rýb vyrobených zo skleneného vlákna, si bude pripadať ako potápač putujúci podmorskými hlbinami. Projekt vznikol ako pripomienka akvária, ktorého domovom pred presťahovaním na Coney Island bol práve Battery Park.

TRINITY PLACE BAR & RESTAURANT

Reštaurácia Trinity Place sa môže pochváliť skutočne originálnymi priestormi – je situovaná v niekdajšom bankovom trezore. Ten bol v čase svojho vzniku na začiatku 20. storočia považovaný za najväčší a najodolnejší trezor vtedajších čias a spolu s bankou ho dal postaviť milionár a filantrop Andrew Carnegie. Trezor mal – netradične – až dvoje dverí, pričom každé z nich vážili po 35 ton.

Z PUNKOVEHO KLUBU OBCHOD S OBLEČENIM

Foto: CGBG

Na adrese Bowery 315 pod názvom CBGB stával legendárny hudobný klub považovaný za centrum punku, ktorý v roku 2006 definitívne zatvorili. Dnes sídli v priestoroch klubu obchod s oblečením, ktorého majitelia však zostali verní pôvodnej výzdobe. Na stenách visia plagáty, nezmizli ani grafity. Všade vidno reproduktory či iné dôkazy o punkovej milosti priestoru. Interiéru dominuje javisko s bicími.

PREDCHODCA MACKA PU

Pri Bryant Parku stojí majestátna budova mestskej knižnice, kde v septembri 2021 otvorili stálu a bezplatnú expozíciu s názvom Poklady (Treasures). Hlavnou hviezdou prehliadky je plyšový medveď z londýnskeho obchodného domu Harrods, ktorého dostal v roku 1921 do daru Angličan Christopher Robin Milne na svoje prvé narodeniny. Plyšová hračka, ku ktorej neskôr pribudli ďalšie – prasiatko, tiger, oslík a klokan, inšpirovali jeho otca Alana Alexandra Milneho k napísaniu rozprávkových príbehov o mackovi Pu, v origináli Winnie the Pooh.

AMI MÉG ÉRDEKELHET