New York: a graffiti és a metró koronázatlan királya

Látogatás a metropoliszban, haladóknak 2.

Fotó: Shutterstock

Mi van, ha nemcsak az Empire State Buildingre és a Central Parkra lennénk kíváncsiak, hanem valami kicsit kevésbé felkapott látványosságra is? Nos, akkor jó helyen járunk: vezetett sétákra invitáljuk a kedves olvasót. Témáink pedig a graffiti, a jazz és a metró, és persze ezek elkerülhetetlen kombinációi.

Jazzséták menő kis klubokba

Fotó: Shutterstock

Nemcsak Micimackó, hanem a barátai is

Gordon Polatnick maga is sokáig dzsesszklubot vezetett New Yorkban, de jó pár éve már csak turistákat visz a kedvenc helyeire, a Greenwich Village és a Harlem legjobb klubjaiba. Míg a Village szórakozóhelyeire önállóan is könnyen beülhetünk, a Harlem eldugott helyeihez nagyon hasznos Polatnick cégénél, a Big Apple Jazznél befizetni egy sétára.

www.youtube.com

Portrait of a Jazz City in Lockdown

Ha szeretsz metrózni... sokat.

New Yorkban sokan metróznak, de kevesen tudják, hogy a város 486 metrómegállója közül már mintegy 250 büszkélkedhet művészeti alkotással. A közlekedési vállalat 1985 óta kifejezetten erre a célra különíti el árbevételének 1 százalékát. A Bronxban született Darryll Reilly NYC Subway Tour vállalkozása kifejezetten ezek felderítésére szervez több órás metrós túrákat, amelyek során mintegy tucatnyi állomáson mutatja be a legizgalmasabb alkotásokat.

www.youtube.com

Inside New York's WORST Subway Stations!

A jó öreg... graffititúra???!

Bár a graffiti világszerte elterjedt, és eredete több száz évre nyúlik vissza, a modern kori graffiti szülőhazája New York, méghozzá annak metróhálózata. Gabriel Schoenberg, a Grafftours alapítója Brooklynba és Manhattanbe szervez néhány órás sétákat, s ezek során nemcsak egy gyorstalpalót kapnak a résztvevők a graffiti kialakulásáról, irányzatairól és művészeiről, de a túravezetők segítségével rábukkannak a műfaj legérdekesebb darabjaira is.

www.youtube.com

Bushwick, Brooklyn - NYC Neighborhood Tour (Street Art & More) !
AMI MÉG ÉRDEKELHET