Noc múzeí a galérií

Noc múzeí a galérií je celoeurópsky kultúrny program, prvýkrát organizovaný v roku 1999 podľa francúzskeho príkladu a bol taký úspešný, že sa koná každý rok od 2003. Táto špeciálna noc ponúka príležitosť tlmočiť posolstvo histórie a dejiny umenia, vedy a prírody originálnym spôsobom pre súčasnosť.

Foto: Nmag.sk

Na Slovensku múzeá a galérie prezentujú predovšetkým kultúrne dedičstvo (výtvarné umenie, etnografia, technológia, tradície, archeológia, moderné umenie), ale zároveň každá inštitúcia zdôrazňuje svoje poslanie jedinečným spôsobom. Dátum udalosti nemusí nevyhnutne pripadať na ten istý deň v každom štáte a dokonca aj v rámci jednej krajiny môžu existovať regionálne rozdiely. V roku 2022 sa už 14. mája budeme môcť zúčastniť večerných alebo nočných prehliadok výstav na Slovensku.

Hlavným cieľom je ukázať kultúrnu rozmanitosť Európy

Foto: NMAG.sk

Kaštieľ Strážky

O Medzinárodnom dni múzeí rozhodla Medzinárodná rada múzeí (ICOM) na svojej generálnej konferencii v roku 1977 v Moskve. V nadväznosti na tradície Medzinárodného dňa múzeí sa z francúzskej iniciatívy začalo podujatie Noc múzeí a galérií. V súčasnosti sa rozrástlo na sériu podujatí, ktoré sa konajú v celej Európe s podporou Európskej rady. Jej cieľom je prezentovať kultúrnu rozmanitosť každej krajiny a regiónu a kultúrne dedičstvo Európy v širokom spektre.

Na viacerých miestach sa otvárajú aj „tajné komnaty“

Foto: NMAG.sk

Fiľakovský hrad

V noci múzeí a galérií môžeme vidieť nielen výstavy, ale aj niečo, čo sme ešte nevideli – v tento deň väčšina inštitúcií zapojených do programu otvára svoje „tajné komnaty“ širokej verejnosti. Počas prehliadok so sprievodcom sa môžeme dozvedieť veľa o fungovaní múzeí, ich odbornej a vedeckej práci. Vďaka týmto informáciám môže verejnosť lepšie pochopiť význam múzeí a galérií a ich komplexnú činnosť, ktorú vykonávajú na ochranu kultúrneho, vedeckého a prírodného dedičstva, ktoré uchovávajú. Aj motto podujatia je veľavravné: To, čo múzeá ukazujú, nie je mŕtva hmota, ale predchodca našej existencie, symbol našej kultúry a ľudskej povahy. Po nútenej prestávke spôsobenej pandémiou aj toto podujatie upriamuje pozornosť na kultúru, nahromadené cenné poznatky, ktoré sú základmi našej európskej spoločnosti, spolupatričnosti a zároveň aj prežitia ľudstva.

Skvelý rodinný program

Foto: NMAG.sk

Múzeum kysuckej dediny

Noc múzeí a galérií je dnes oveľa viac ako len obyčajné kultúrne podujatie. Pre mnohých ľudí – najmä pre tých, ktorí sú posadnutí návštevami múzeí – je to jeden z najzvláštnejších dní v roku. V tomto prípade návštevníci chodia z jedného múzea do druhého od popoludnia alebo večera do neskorej noci. Okrem výstav sú aj jedinečné tematické programy – počas podujatia sa pre deti organizujú rôzne aktivity a workshopy, takže návšteva múzea môže byť aj vzrušujúcim rodinným programom.

Na Slovensku organizuje Asociácia múzeí Slovenska Noc múzeí a galérií v spolupráci so Slovenským národným múzeom. Zoznam a kontaktné údaje múzeí, ktoré sa zúčastňujú na podujatí, nájdete na webovej stránke nmag.sk, kde programy môžete vyhľadávať podľa krajov, ale môžete tiež zistiť, aký program dané múzeum pripravuje na túto špeciálnu noc.

AMI MÉG ÉRDEKELHET