Nordic walking: Spojte výlety so športom pre každého

Dôvodom, prečo sa vydať niekam na výlet, je nielen spoznávanie nových miest. Môže to byť aj fakt, že akákoľvek prechádzka je prospešná zdraviu. Chôdza je náš najprirodzenejší pohyb na čerstvom vzduchu. Ak k tomu pridáte chodecké paličky a dynamické tempo, svojmu zdraviu prospejete viac, než ste si doteraz mysleli.

Foto: Getty Images Hungary

Nordic walking je šport, oddych a rekreácia vo všetkých ročných obdobiach. Možno s ním začať kdekoľvek a kedykoľvek. Je to pritom jeden z najlacnejších športov, vhodný aj pre ľudí s nadváhou, s problémami pohybového aparátu či ľudí vo vyššom veku.

Čo je nordic walking?

Foto: Getty Images Hungary

Aj vy čoraz častejšie začínate v prírode vídať aktívnych ľudí s palicami, ktoré sa podobajú na tie lyžiarske? Sú vybavené kovovými hrotmi alebo odnímateľnými gumovými nadstavcami podľa typu terénu. Ide o čoraz populárnejší trend – nordic walking. Vybavte sa aj vy paličkami a správnou outdoorovou obuvou, dobre sa oblečte a uvidíme sa v teréne.

Fínsky pôvod

Foto: Getty Images Hungary

Korene tohto športu siahajú – podľa jeho názvu – do severských krajín. Konkrétne do Fínska. Nordic walking pôvodne vznikol ako pomocná letná príprava pre profesionálnych športovcov – bežkárov. Netrvalo dlho a chodci s paličkami sa vyrojili naprieč Škandináviou, ale aj v rakúskych a vo švajčiarskych Alpách, v amerických Kordillerách či na japonskej Fudži. Len v Európe prepadlo tomuto športu cez tri milióny nadšencov.

Chôdza pre zdravie

Foto: Getty Images Hungary

Ak sa vám zdá, že práve paličky sú vecou navyše a že vám budú zavadzať, opak je pravdou. Pri klasickej chôdzi používame prevažne spodnú polovicu tela a ruky slúžia na udržanie rovnováhy. Zapojením rúk pomocou paličiek zaktivujete aj hornú časť tela a rozhýbete takmer všetky svaly – až 90 %. Chôdza je najprirodzenejšia forma pohybu, ide tak o najjednoduchší spôsob, ako si udržať optimálnu telesnú hmotnosť a kondíciu. Pri svižnej hodinovej prechádzke dokážete podľa tempa spáliť až do 700 kalórií, teda o 40 % viac ako pri bežnej chôdzi. Vďaka nordic walkingu sa pohybujete na čerstvom vzduchu, vychutnáte si prírodné krásy a spravíte veľa pre svoje telo. Kým pri behu sa záťaž na kĺby odrazmi až strojnásobuje, vďaka paličkám odľahčíte kĺby až o 30 % a precvičíte celé telo, nielen jeho spodnú časť. Okysličíte a prekrvíte mozog, odľahčíte kĺby, posilníte svoje srdce, svaly, kosti a imunitný systém, zaktivizujete metabolizmus, prepojíte hemisféry a odbúrate stres. Na to, aby sa nordic walking stal skutočným športom s viditeľnými výsledkami, je potrebné trénovať aspoň trikrát týždenne po dobu aspoň 40 minút.

Výber správnych palíc

www.youtube.com

Jak na nordic walking

Nordic walkingové palice sú špeciálne športové palice, ktoré sú vyrobené z ľahkých kovov a moderných materiálov, ako je karbón. Rovnako ako pri lyžiarskych, palice musia mať vhodnú dĺžku. Ak ju uchopíme za rúčku, naše rameno a predlaktie by mali zvierať približne 95-stupňový uhol. Dĺžka sa dá vypočítať aj matematicky. Svoju výšku vynásobíme číslom 0,66. Môžu mať fixnú dĺžku, ale existujú aj nastaviteľné. Pri kúpe si merajte palice na boso a bez gumenej koncovky. Mala by vám siahať po pupok. Maximálna dĺžka palice by mala byť dve tretiny fyzickej výšky. Cenovo vás vyjdú palice jednej dĺžky od 15 eur až do 130 eur za veľmi ľahké a zároveň pevné celokarbónové kusy, ktoré sa dajú zložiť a uskladniť v ruksaku. Tieto palice sa však líšia od turistických najmä úchopom, ktorý umožňuje ich spojenie s rukami aj bez držania, čo využijete počas ich „ťahania" späť do bodu nového záberu.

Nepodceňujte obuv

Foto: 123rf

Obuv je veľmi dôležitým prvkom výbavy pri nordic walkingu. Topánky musia byť pohodlné, najlepšie s ohybnou podošvou. Chodidlo je pri nordic walkingu v polohe polmesiaca, preto by mali mať topánky mierne vyhnutú špičku aj pätu. Pri odeve sú základné požiadavky rovnako ako pri turistike, a to udržať telo v teple a chrániť sa pred nepriaznivými vplyvmi počasia.

Ak ste sa pre nordic walking nadchli, stačí, aby ste do auta zbalili svoje nové chodecké paličky a počas každého ďalšieho výletu vymenili pomalú prechádzku za tento dynamický šport. Lepšie zdravie a kondička vám budú tou najlepšou odmenou.

AMI MÉG ÉRDEKELHET