Serpentíny, z ktorých ide strach

Pred touto cesto si radšej dvakrát rozmyslite, čo (a či niečo) zjete.

Foto: Getty Images

K jedinečným fjordom v Nórsku nevedie diaľnica. Napríklad k Lysefjordu sa možno dostať loďou alebo extrémne strmými, skalistými serpentínami. Odstaviť auto sa tam dá len zriedkavo a ani rad za radom nasledujúce ostré zákruty neumožňujú šoférom oddýchnuť si.

Nórska dedina Lysebotn je úplne izolovaná od sveta, dostať sa tam dá iba loďou alebo cestou plnou zákrut (viď horný obrázok). V maličkej obci, nachádzajúcej sa na konci Lysefjordu, nemôže byť reči o masovej turistike.

Ak sa tam niekto predsa len dostane, väčšinou onemie od úžasu, keď uvidí 1000 metrov vysoké skaly, ktoré sú pozostatkami ľadovcov ešte z doby ľadovej.

BLAŽENÁ NEVEDOMOSŤ POMÁHA

www.facebook.com

Log in or sign up to view

Miesto sa stalo chýrnym nie len vďaka fjordu, lemovaného skalami. Serpentíny Lysevegen sa spúšťajú do zálivu niekoľko stoviek metrov. Absolvovať túto cestu neodporúčame tým, ktorí trpia nevoľnosťou pri cestovaní: odpočívadiel či miest na odstavenie auta je ako šafranu – výhľad z tých pár existujúcich ale stojí za to!

PRE MILOVNÍKOV VĹN

Foto: Getty Images

Na rovnom a predlhom, kilometre sa tiahnucom fjorde sa denne organizujú výlety na lodi. Odchádza sa zo Stavangeru a Forsandu. Ale dá sa ísť aj kompou, a to zo Stavangeru, Lauvviku, Forsandu, Songesandu a Lysebotnu. Najatraktívnejšia je cesta kompou do Lysebotnu, táto trasa zahŕňa aj Songestad.

KAM SA POTREBUJETE DOSTAŤ:

Foto: Shutterstock

VÝHĽADY, AK SA VÁM TO PODARÍ:

Foto: Shutterstock

AMI MÉG ÉRDEKELHET