Novemberi fürdőzés Cipruson

Télből a nyárba! Ki ne szeretne megszökni a november elől?

Fotó: Shutterstock

Bár egyelőre még nem kell tartanunk a zord téltől, de aki szeretne elmenekülni a szürke, ködös novemberi időjárás elől, sőt, szívesen úszna egy jót a tengerben, keresve sem találna jobb helyet a napfényes Ciprusnál! Ezen a gyönyörű szigeten napközben a levegő hőmérséklete még ilyenkor is 25-28 fok körül alakul, és a tenger is annyira meleg, hogy bátran megmártózhatunk benne.

Ciprus egy igazi, klasszikus turistaparadicsom, ahol minden megtalálható, ami a tökéletes kikapcsolódáshoz szükséges. Az már csak hab a tortán, hogy tőlünk alig háromórás repülőúttal elérhető. A sziget görögök által lakott déli része, azaz a Ciprusi Köztársaság az Európai Unió tagállama, a sziget északi része 1974 óta török megszállás alatt áll. A Ciprusra látogató turistáknak csak kis része választja északot, ugyanis a két országrész fejlettsége és turisztikai infrastruktúrája között óriási a különbség – a déli, görög rész javára.

Lárnaka

Fotó: Shutterstock

A sziget keleti felében fekvő Lárnaka Ciprus legnagyobb üdülőhelye – tengerpartja több mint 25 kilométer hosszú. A sziget legősibb települése, több mint 6000 éve folyamatosan lakott, és látnivalókban is bővelkedik. Leghíresebb történelmi emléke a 9. századból származó Szent Lázár-templom, melynek arany ikonosztáza lélegzetelállító látványosság. A város szélén található a muzulmánok szent zarándokhelye, a Hala Sultan Tekke mecset, a mellette lévő sós tóban pedig rengeteg flamingót figyelhetünk meg.

Larnaka jól kiépített, aranyhomokos vagy aprókavicsos strandjai – McKenzie, Finikoudes, Kastella – a tavernákkal, bárokkal szegélyezett tengerparti sétányról érhetők el. A tenger lassan mélyül, ezért gyerekes családoknak és idősebbeknek is egyaránt tökéletes választás.

Ayia Napa

Fotó: Shutterstock

Ez az üdülőváros azoknak ajánlott, akik a városnézés helyett inkább a fürdést, a vízi sportokat és a természeti szépségeket részesítik előnyben. Ayia Napában sok szép strand van, szám szerint 14, vizük pedig annyira tiszta, hogy mindegyik megkapta a „Kék zászló" minősítést, de lehet itt vízisízni, szörfözni, kajakozni, búvárkodni és motorcsónakázni is. A város leghíresebb strandja a Nissi Beach, amely a bulizásra mindig kész fiatalok körében népszerű, aki azonban csendesebb pihenésre vágyik, válassza inkább a Limanaki strandot.

Páfosz – Európa kulturális fővárosa

Fotó: Shutterstock

Afrodité sziklájának körbeúszása után mártózzunk meg Adonisz fürdőjében, hogy bebiztosítsuk a szépségünket.

Ciprus egykori fővárosa a délnyugati partvidéken fekvő Páfosz. A mintegy 3000 éves város, amely 2017-ben Európa kulturális fővárosa volt, sok történelmi látnivalóval büszkélkedhet. Páfosz archeológiai parkja az UNESCO világörökség része: antik görög színházat, bizánci templomromokat, királysírokat, csodálatos ókori mozaikpadlókat találunk itt.

Páfosz igazi mediterrán nyaralóközpont, csodaszép tengerparti sétánnyal, kiváló szállodákkal, tavernákkal és bárokkal. Bár a helyi strandok is kiváló minősítésűek, a várostól csupán néhány kilométerre északra található Ciprus egyik legszebb és legjobb strandja, a fehér homokos, kristálytiszta vizű Korall-öböl (Coral Bay), amelyet mindenképpen érdemes felkeresni.

Páfosztól keleti irányban, a Limasszol felé tartó út mellett emelkedik ki a tengerből Afrodité sziklája. A görög mitológia szerint a szépség és szerelem istennője ezen a sziklán lépett ki születésekor a habokból. A festői szépségű strand már önmagában is csábító, amit tovább fokoz a sziklához fűződő legenda: aki körbeússza, örökké szép és fiatal marad.

AMI MÉG ÉRDEKELHET