Liptov a Zamagurie elektronicky aj elektricky

Epidémia koronavírusu prispela aj k tomu, že mnohé turistické atrakcie sú teraz dostupné vo videách, či 360-stupňových prehliadkach. Môžete si tak pozrieť, či sú atrakcie hodné návštevy na internete ešte pred ich návštevou. Keď sa tak rozhodnete, aj na Slovensku sa objavujú prvé lastovičky e-mobility a to konkrétne v Liptove.

Foto: Facebook Obec Demänovská Dolina


360-stupňový Liptov

www.youtube.com

Na Liptove si každý nájde to svoje ❤️

Krásy regiónu Liptova zachytáva už aj séria 360-stupňových foto panorám, ktoré nedávno zverejnila miestna oblastná organizácia cestovného ruchu. Ide o letné zábery Čierneho Váhu, Liptovskej Mary, liptovských kopcov, dolín i centier miest. Postupne pribudnú aj zimné fotografie regiónu. Fotografie sú rozdelené do štyroch hlavných kategórií - voda, horské strediská, doliny a kopce, mestá a ich kultúrne pamiatky. Môžete si vychutnať pohľady napríklad na Čutkovskú dolinu, Veľký Choč, Čereňovú skalu, Liptovský Mikuláš, Ružomberok, Vlkolínec, Pribylinu či Východnú a inšpirovať sa pre budúce návštevy Liptova. Fotky sú dostupné na regionálnom webe a weboch jednotlivých atrakcií v regióne.

(TASR, red)

Elektrobusy do Demänovskej Doliny

Foto: SOR

Jedným z kandidátov na elektrické autobusy v Demänovskej doline je aj český výrobca autobusov, SOR Libchavy.

V Demänovskej Doline pripravujú ekologickú formu verejnej dopravy. Zámerom je, aby v doline európskeho významu jazdili elektrobusy. V pláne je aj rozšírenie parkovacích kapacít pred vstupom do doliny na záchytnom parkovisku. Demänovskú Dolinu a tamojšie lyžiarske stredisko Jasná v čase najlepšej zimnej sezóny denne navštívi takmer 10.000 lyžiarov. Ubytovacie kapacity v doline dosahujú zhruba 4300 lôžok, druhá časť lyžiarov preto prichádza zo zvyšnej časti Liptova. Počas zimnej sezóny tak dochádza k dopravným zápcham a kolapsom. Ekologickú dopravu, ktorá by premávala v zimných mesiacoch v Jasnej, budú po zvyšok roka využívať na prepravu za atrakciami po regióne.

(TASR, red)

Videospot Pocta Zamaguriu

www.facebook.com

POCTA ZAMAGURIU (a jeho dobrým susedom)

Predstaviť Zamagurie v inom svetle, nielen v súvislosti s Pieninami či lietajúcim Cypriánom, je cieľom nového videospotu s názvom Pocta Zamaguriu. Jeho tvorcovia sa ho snažili nakrútiť tak, ako to doposiaľ nikto neurobil, a zároveň ukázať miesta, ktoré nie sú až také populárne. Mini dokument tak divákov prevedie aj viac či menej vzdialeným okolím. Sú v ňom zakomponované pôsobivé zábery na hrad v Starej Ľubovni, na nočnú oblohu v Litmanovej i mimoriadne vzácne časti filmu Zem spieva, ktorý pred približne deväťdesiatimi rokmi nakrúcal Karol Plicka aj pod Tatrami, v Ždiari a Osturni. Na filme spolupracovalo sedem kameramanov, hudbu zložil James Seymour Brett. K divákom sa vo filme prihovára Dušan Jamrich. Keďže ide o hraničný región, je prichystaná aj verzia v poľštine. Nakrúcanie vrátane postprodukcie trvalo šesť mesiacov. Film je dostupný na sociálnej sieti https://www.facebook.com/salasufranka/videos/241572630723517/

(TASR, red)

AMI MÉG ÉRDEKELHET