Tri najdôležitejšie novoročné predsavzatia

S každým novým rokom prichádzajú aj predsavzatia, ako chceme zmeniť svoj spôsob života k lepšiemu. Ak nemáte inšpiráciu, aké predsavzatia si tento rok dať, s týmito tipmi určite neurobíte krok vedľa.

Foto: Getty Images Hungary

Novoročné predsavzatia majú dlhú tradíciu. Už keď v roku 46 pred Kristom zaviedol cisár Július Cézar nový kalendár, stanovil sa začiatok každého roku na prvý január. V tento dátum sa uctieval Janus, dvojtvárny Boh, ktorý sa polovicou pozeral na starý a polovicou na nový rok. Rimania mu dávali obety, aby im po celý rok bol naklonený.

Po 2 000 rokoch zostali z obetí predsavzatia – prísľuby, ako budeme po celý nasledujúci rok o niečo lepší. A hoci si takýto cieľ vytýči až 80 % ľudí, len približne 8 % ho skutočne aj dodrží. Ak hľadáte inšpiráciu na rok 2021, tu sú tipy, ktoré môže aplikovať úplne každý:

Zdravšie žiť a viac sa hýbať

Foto: Pixabay

Tento evergreen medzi novoročnými predsavzatiami nikdy nevyjde z módy. Zdravie je to najcennejšie, čo máme, a najmä po vianočných sviatkoch plných prejedania a sladkostí máme veľké odhodlanie niečo spraviť. Či už sú motiváciou kilá navyše, chýbajúca kondička, alebo typ jedál, ktoré jeme, aj tu platí, že čím všeobecnejšie predsavzatie je, tým menej pravdepodobné je jeho naplnenie. Súčasne platí, že malé, trvalé zmeny sú reálnejšie udržateľné než revolučné zmeny. Ak sa teda rozhodnete zdravšie sa stravovať, skúste napríklad jeden bezmäsitý deň do týždňa,alebo zmeniť kuchyňu a inšpirovať sa zdravšími receptami z celého sveta. Ak chcete viac športovať, skúste začať s prechádzkami do prírody, nordic walkingom alebo túrami. Svoje ciele zvyšujte postupne.

Byť zodpovednejší k planéte

Foto: 123rf

Je ťažké nevšimnúť si, že planéta nám doslova horí pod nohami. Hoci sa môže zdať, že zapojenie jednotlivca nemôže zmeniť veľa, opak je pravdou. Každé more sa skladá z kvapiek a malé kroky násobené veľkým množstvom ľudí dokážu robiť pôsobivé zmeny. Svoju uhlíkovú stopu si môžete vypočítať online a pre lepšie životné prostredie sa dá urobiť veľa – opäť najlepšie po malých krokoch. Nakupovanie s použitím menej obalov, dôsledná recyklácia v domácnosti, separácia bioodpadu, ekologický štýl jazdenia autom či viac využívania bicyklov a chôdze – to všetko sú malé kroky pre človeka, ale veľké kroky pre planétu.

Viac cestovať

Foto: Getty Images Hungary

Hovorí sa, že cestovanie je jediná vec, ktorú si môžete kúpiť a byť potom bohatší. Svet je jedna veľká kniha a tí, čo necestujú, čítajú len jednu jej stranu. Cestovanie – to domáce po Slovensku, ale aj to zahraničné po celom svete – nás vždy obohatí o skúsenosti a zážitky. Otvorí nám nové obzory, umožní iný pohľad na vec. Stretávame iné kultúry, nových ľudí, naše pochopenie a tolerancia narastajú. A čím viac z našej planéty vidíme, tým viac si uvedomujeme, aká je vzácna a jedinečná. A to sa spája s naším ekologickým správaním voči nej. Napriek obmedzeniam z dôvodu pandémie koronavírusu tu stále sú možnosti, ako objavovať najrôznejšie kúty našej krajiny. Prvým malým krokom môže byť malý víkendový výlet niekde do vášho ešte neobjaveného okolia.

AMI MÉG ÉRDEKELHET