Novoročné tradície vo svete

Nový Rok sa slávi najrôznejšími a najčudesnejšími tradíciami naprieč planétou. Od jedla, cez povery a zvyky, po oblečenie. Všetky majú spoločný cieľ: Čo najúspešnejších, najprosperujúcejší a najšťastnejších 365 dní, ktoré sú pred nami.

Foto: Getty Images Hungary

Na svete je 39 časových zón. Nový Rok sa začína sláviť ako prvý na tichomorských ostrovoch Samoa a Kiribati a končí sa na severnejšie položených, neobývaných Bakerových a Howlandových ostrovoch. Tie sú paradoxne geograficky západnejšie, no spadajú do iného časového pásma. A v každom kúte sveta sa nájdu zvyky, ktoré deň Nového Roka sprevádzajú.

Novoročné jedlo a pitie

Foto: 123rf

V Brazílii je zvykom jesť okolo Nového Roku strukoviny. Šošovica a podobné plody symbolizujú peniaze a ľudia veria, že ich jedenie pomáha s financiami po celý nasledujúci rok.

Jedným zo zvykov v Rusku je zas napísať si na papierik prianie, papierik spáliť a popol hodiť ho do pohára so šampanským. Tento pohár musia vypiť, aby sa prianie splnilo.

Estónci sa na Nový Rok pokúšajú jesť sedem, deväť, alebo až dvanásť krát za deň. Tieto čísla sú považované za šťastné a čím viac zjedia, tým viac jedla a hojnosti budú mať počas roka.

Množstvo Nemcov jedáva šiškovú ruletu. Niektoré šišky sú plnené džemom alebo likérom. Avšak do jednej sa dá aj iná plnka, ako napríklad horčica. Ak sa vám taká šiška ujde, je to nielen čudná chuť na jazyku, ale aj znak nešťastia.

Zvyky a obyčaje

Foto: 123rf

Ak uvidíte v posledný deň roku v Kolumbii množstvo ľudí s cestovnými kuframi, vedzte, že sa nikam nechystajú. Kolumbijci chodia v okolí svojich domov a bytoviek s prázdnymi kuframi, čím dúfajú v rok naplnený cestovaním.

Aj ďalšia latinskoamerická krajina – Panama – nás môže inšpirovať k novému zvyku. Na čerstvý štart do nového roku je zvyk páliť podobizne známych ľudí z televízie, alebo politikov. Podobizne predstavujú starý rok, s ktorým sa chcú definitívne rozlúčiť.

V Dánsku je na Nový Rok počuť dupotanie i zvuk rozbíjania tanierov a pohárov. Nie je to výsledok hádok. Spoločné zoskakovanie zo stoličiek na polnoc je pomyselným skokom do januára a šťastného roka. Dáni tiež v prvý deň roku hádžu staré taniere a poháre o dvere rodiny a priateľov, aby tak vyhnali zlých duchov.

Viac upratovania majú na Nový Rok aj Švajčiari. Tí nechávajú na zem padnúť lyžičku smotany, čo je symbolom šťastia a bohatého roku.

V Taliansku a Južnej Afrike išli s vyhadzovaním ešte ďalej. Z okna sa tam vyhadzujú hrnce, domáce spotrebiče, či nábytok. Musia to však byť staré a nepotrebné zariadenia v doslovnom interpretovaní „von so starým, dnu s novým".

V Barme by ste sa zas na Nový Rok cítili ako u nás na Veľkú noc. Ľudia sa tu totiž v rámci festivalu Thingzan polievajú vodou, aby začali rok s očistenou dušou.

S vodou a naklonením si bohov mora sa spájajú aj Brazílci, ktorí majú tradíciu v Novom Roku skočiť cez sedem vĺn. Na tento zvyk by sme si v teplom mori asi všetci rýchlo zvykli.

Spodná bielizeň

Foto: Getty Images Hungary

Samostatnú kapitolu medzi novoročnými zvykmi si vyslúžila spodná bielizeň, konkrétne jej farba. V Turecku by ste pod oblečením našli kopu červenej, keďže je tu šťastnou farbou. No najfarebnejšiu spodnú bielizeň majú v strednej a južnej Amerike – od Mexika, cez Bolíviu až po Brazíliu. A tu máte na výber: červená symbolizuje romantiku a vášeň, žltá prináša peniaze, zelená znamená viac šťastia než v minulom roku, modrá pevné zdravie, ružová prináša šťastie v láske a biela pokoj, radosť a šťastie vo všeobecnosti. Ak ste poverčiví, každopádne nenoste na prelome rokov čiernu spodnú bielizeň – tá prináša nešťastie.

AMI MÉG ÉRDEKELHET