Aston Martin predstavil najrýchlejší model vo svojej histórii

Má úžasný nárast výkonu v porovnaní s predchádzajúcou sériou.

Aston Martin Vantage bol vždy najšportovejším cestným vozidlom britskej značky. Teraz spoločnosť zvyšuje latku uvedením úplne prepracovanej verzie, ktorá je plánovaná na rok 2025, uvádza Robb Report.


"Vantage sa dostane na titulky novín vďaka obrovskému nárastu výkonu v porovnaní s odchádzajúcim modelom - ale práve živosť, s akou vozidlo tento výkon dosahuje, bude pre fanúšikov skutočným lákadlom."

- povedal Roberto Fedeli, technický riaditeľ spoločnosti Aston Martin, v oficiálnom oznámení.

Hoci cena obnoveného modelu zatiaľ nebola uvedená, očakáva sa štartovacia cena okolo 176 000 eur.

Medzi hlavné novinky patrí svieža karoséria inšpirovaná modelom Aston Martin One-77 a dôkladne prepracovaný 4-litrový motor V8 s dvojitým turbodúchadlom a výkonom 656 koní, čo je o 30 % viac ako v predchádzajúcej sérii.

Najnovšia verzia modelu vantage zrýchli z nuly na 60 km/h za 3,4 sekundy oproti 3,6 sekundy v prípade predchodcu a dosiahne maximálnu rýchlosť 325 km/h oproti "len" 305 km/h v prípade predchodcu.

Nový motor V8 sa naďalej ručne vyrába v Nemecku v spoločnosti Mercedes-AMG. Motor bude rovnako ako predtým spojený s osemstupňovou automatickou prevodovkou ZF, ale teraz mu nová funkcia launch control pomôže rozbehnúť sa ešte svižnejšie. Pribudne aj osemstupňová trakčná kontrola a ďalej sa vylepšilo riadenie, priľnavosť predného zavesenia a brzdový systém.

Pokiaľ ide o štýl, kreatívny riaditeľ Aston Martin Marek Reichman navrhol pre model 2025 odvážnejšiu a jednotnejšiu estetiku. Charakteristická mriežka chladiča spoločnosti sa zväčšila o 38 %, aby sa do motorového priestoru dostalo viac vzduchu. Okrem toho, aby dal najavo obrovský nárast výkonu nového vozidla, snažil sa lepšie zdôrazniť "svalnatosť" modelu. K tomu prispieva aj zväčšený priemer štyroch výfukových potrubí: model 2025 bude určite najhlučnejším modelom v histórii. A ak by samotný zvuk vozidla nestačil, nový Vantage bude štandardne vybavený audiosystémom Bowers & Wilkins s výkonom 390 wattov a 11 reproduktormi.

AMI MÉG ÉRDEKELHET