​„Ostrov", ktorý neexistuje, ale je na mape

Nie pre turistov, ale dôležité miesto pre dátových analytikov.

Na Zemi existuje ostrov, na ktorom napriek tomu, že na ňom nič nie je, je toho veľa. Na brehoch Ostrova nula sa nikdy neocitneme, pretože samotná krajina neexistuje. Prečo sa však potom v niektorých textoch uvádza jeho súradnica?

Ukázať na bod na mape, kde sa rovník stretáva so základným poludníkom, je náročná úloha, ale predstavme si tento bod v „Africkom zálive". Nultý ostrov sa, ako naznačuje názov, nachádza na nultej zemepisnej šírke a nultej zemepisnej dĺžke (0° s. š., 0° v. d.), približne južne od Ghany v Atlantickom oceáne.

​Prečo je tento bod zaujímavý?

Keďže súradnice ostrova Zero sú 0° s. š., 0° v. d., rôzne digitálne mapy a databázy presmerujú používateľov na tento bod, ak náhodou zadajú do vyhľadávača služby nesprávne súradnice.

Vďaka tomu sa ostrov stal dokonalým stelesnením nesprávnych geokódov.

Samozrejme, túto zvláštnosť si nakoniec všimli dátoví analytici, ktorí tento nezvyčajný bod, do ktorého používateľov posielajú nesprávne súradnice, začali vtipne nazývať „nulový ostrov".

Nie je jasné, kedy presne táto prezývka vznikla, ale je známe, že ostrov Zero sa prvýkrát objavil na verejnej mape, ktorú spravujú dobrovoľní geografi s názvom Natural Earth okolo roku 2011. Ostrov bol opísaný ako „fiktívny ostrov s celkovou rozlohou 1 meter štvorcový, ktorý sa nachádza v blízkosti Afriky na priesečníku rovníka a základného poludníka. Súradnicový bod 0:0 je veľmi užitočný na označenie chýb v geokódovaní".

Hoci na Ostrove nula nemôže zakotviť žiadna loď, jeho poloha je v skutočnosti označená meteorologickou bójou, známou ako stanica 13010. Tá je spolu s ďalšími 16 bójami súčasťou Atlantického systému predpovedí a výskumu (PIRATA) a meria napríklad rýchlosť vetra, teplotu a vlhkosť vzduchu. Pomáhajú meteorológom vytvárať klimatické modely, čo samozrejme vedie k presnejším predpovediam.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET