Egy nyitrai startup éppen megváltoztatja, hogyan működnek az áruházak

Előremutató fejlesztés az újrahasznosítás terén.

egy vásárló áll a zöldségek előtt egy boltban

Egy új szlovákiai cég segít az egyik legelterjedtebb kiskereskedelmi láncnak zöldebbé válni –rovarlárvák felhasználásával, írja a Slovak Spectator. Mutatjuk, miért érdemes odafigyelni arra, amit a nyitrai székhelyű Ecol Trade csinál.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

A nyitrai bázisú Ecol Trade nevű startup egészen innovatív módon, lárvák segítségével tisztítja meg a Kaufland üzleteiben a műanyag csomagolást az élelmiszermaradványoktól. Az üzletlánc az új módszerrel saját hulladékának 94 százalékát nyerheti vissza – a hasonló vállalatoknál az átlagos újrahasznosítási arány 60 százalék, a háztartásokban pedig még alacsonyabb, mindössze 49 százalék.

A biológiailag lebomló hulladék gyűjtésével és megtisztításával foglalkozó Ecol Trade jelenleg az új technológiára vonatkozó szabadalmi kérelem jóváhagyására vár. Az engedély várhatóan még 2024-ben megérkezik majd az Európai Szabadalmi Hivataltól.

Fotó: Shutterstock

Egy fekete katonalégy lárvája

A folyamathoz az Indokínában őshonos fekete katonalégy lárváit használják, amelyek a vadonban növényevőként élnek, kontrollált körülmények között viszont lényegében bármilyen, már bomlásnak indult élelmiszerhulladékot felszívnak és semlegesítenek. A rengeteg vizet és vegyszert is megtakarító tisztítás után a műanyaghulladék száraz és teljesen szagtalan lesz.

„Először egy olyan projekten kezdtünk el dolgozni, amelynek célja a biohulladék lebontása volt a fekete katonalégy lárváinak segítségével, majd azt kerestük, hogy a lárvák hogyan tudnák megtisztítani az élelmiszerhulladékba kerülő műanyagot is, hogy azt később újra lehessen hasznosítani”

– mondta Roman Briatka, a Kaufland Slovakia hulladékgazdálkodási igazgatója. Hozzátette: a módszerrel évente több mint 1500 tonna műanyaghulladékot tudnak megtisztítani és újrahasznosítani a Kaufland 79 szlovákiai áruházában. A vállalat eddig összesen 600 000 eurót fektetett az Ecol Trade projektjébe.


AMI MÉG ÉRDEKELHET