Korai nyugdíj? Ebben a trópusi országban már 55 évesen befejezhetjük a munkát

Itt a legalacsonyabb a nyugdíjkorhatár a világon.

Photo by Huy Phan on Unsplash

A leginkább egy mesebeli helyszínre hasonlító Srí Lanka buja erdőkkel, homokos tengerpartokkal és gazdag élővilággal rendelkezik. Varázsát pedig nem csak a turisták, hanem a helyiek is ki tudják élvezni, ugyanis ebben az Indiai-óceán partján fekvő országban már 55 éves kortól nyugdíjba vonulhatnak az emberek.


Photo by Daniele Franchi on Unsplashbrown rock formation near body of water during daytime

Srí Lanka számtalan utazó bakancslistáján szerepel, ugyanis az ország tele van varázslatos természeti látványosságokkal. Ilyen például az Oroszlánsziklaként ismert Sigiriya, melyet az UNESCO világörökségeként tartanak számon. A dzsungelből kimagasló palotakomplexumhoz összesen 1200 lépcső vezet fel, teljes bejárásához pedig több órára van szükség.

A területén egy nemzetközi szinten is jelentős elefántrezervátummal, leopárdoknak otthont adó nemzeti parkkal, teaültetvényekkel és persze trópusi strandok tömkelegével is szembetalálhatjuk magunkat.

Photo by Dinuka Lankaloka on Unsplash

Itt sokan a turizmusból élnek, de nekik sem kell sokáig dolgozniuk, hiszen a világon ebben az országban a legalacsonyabb a nyugdíjkorhatár: a helyiek 55 éves korukban abba hagyhatják a munkát, ha szeretnék.

Érdekesség, hogy míg a nyugati társadalmakra az elöregedés a jellemző, addig Srí Lankán ezzel nincsen gond.

Vannak azonban olyan szektorok – mint például az orvosi területek – ahol ugyan a nyugdíjkorhatár kitolódik 65 évre, de a legtöbb szakmában tevékenykedő felnőtt ennél jóval korábban befejezi a munkát.

Photo by Jakob Owens on Unsplash

Thaiföldön is hasonló a helyzet, bár az Express szerint az egyre inkább elöregedő népesség miatt a hatóságok itt egy ideje gondolkoznak azon, hogy megemeljék a korhatárt. A két országon kívül csak pár nemzet lakosai olyan szerencsések, hogy 60 éves kor előtt nyugdíjba mehetnek.

Photo by Sebastian Pena Lambarri on Unsplashgray temple scenery
59 éves korukban letehetik a munkát az Indonéziában és Nepálban élők.

Azonban Indonéziában a kormány programja szerint minden harmadik évben egy évvel megemelik a korhatárt – a tervek szerint így végül 65 éves korra tolódik majd ki 2043-ra a nyugdíjkorhatár. A portál információi szerint Nepálban is emelésen gondolkoznak, méghozzá minimum 60 évre.

Photo by Egor Myznik on Unsplash
A legrosszabbul azok járnak, akik Görögországban, Izlandon, Izraelben, Olaszországban, Dániában vagy Norvégiában élnek. Itt ugyanis 67 éves korig kell a helyieknek dolgozniuk.
AMI MÉG ÉRDEKELHET