V údolí troch riek: objavte okolie obce Chľaba

Štvrťhodinu jazdy autom na východ od Štúrova by ste už čakali, že budete v Maďarsku. No v skutočnosti sa ocitnete v trojuholníku Dunaja, Hrona a Ipľa, v obci Chľaba. Na svahoch sopečného pohoria Burda sa tu skvele darí pestovaniu viniča a ak máte chuť na prvý jarný výlet, tento hraničný cíp našej krajiny stojí za návštevu.

Foto: Világy Winery

Víno, ktoré sa zrodilo na svahoch tunajších nevysokých vulkanických kopcov, je známe už zo stredoveku. Pri obci Chľaba pokojne tečie Dunaj a darí sa tu aj iným druhom ovocia, veď obec kedysi zásobovala ovocím slávne Ostrihomské arcibiskupstvo. Dnes tu nájdete nielen výnimočné vinárstvo, ale aj môžete vyraziť aj na množstvo výletov do okolia. Môžete sa vybrať objavovať nielen pamiatky, termálnu vodu, ale skúste nasadnúť aj na bicykle.

Malý kúsok Ríma: Ostrihom

Foto: Pixabay

Vďaka blízkosti Štúrova nemusíte z Chľabe cestovať za pamiatkami ďaleko. Stačí preklenúť známy zelený most Márie Valérie, ešte z roku 1895, a ocitnete sa v Ostrihome. Po Keltoch a Rimanoch sa tu okolo roku 500 usídlili Slovania a Ostrihom bol jedným z významných hradných miest Nitrianskeho kniežactva a Veľkej Moravy. Od 12. storočia už bolo mesto jedno z hlavných sídiel panovníkov Uhorska. A práve tu bol v roku 1000 korunovaný prvý kráľ Uhorska, Štefan I. Dnes malebnému mestu stále dominuje miestna bazilika. Katedrála Panny Márie a svätého Vojtecha je jednou zo stavieb, ktoré vám zoberú dych. Vzorom jej stavby bola známa Bazilika svätého Petra v Ríme a dokončená bola v roku 1869. Tento najväčší kostol Maďarska sa radí medzi najväčšie v Európe. V interiéri nájdete aj najväčší obraz namaľovaný na jedno plátno. Meria 13,5 x 6,6 metra. Ak aj nie ste milovníkmi interiérov, určite si nenechajte ujsť výstup na kopec. Výhľad do širokého okolia z kopca, najlepšie počas západu slnka, totiž stojí za to.

Miesto, kde je celoročne nad 30 ºC

Foto: Vadaš Termal

Ak sa chcete vydať na výlet začiatkom jari, zamieriť na juh je dobrý nápad. Okrem najteplejšej klímy Slovenska vám tu môžeme garantovať teplotu nad 30 stupňov Celzia. Musíte sa však ponoriť do termálnej vody miestneho kúpaliska Vadaš. Už pol storočia tu využívajú termálnu vodu na relax aj zábavu. Vodný svet na 32 hektároch ponúka množstvo bazénov, masážne bazény, bazény s vlnobitím, aj rozsiahle wellness centrum priamo s výhľadom na ostrihomskú baziliku. Určite si na tento zážitok vyhraďte aspoň pol dňa.

Cyklovýlet okolo Burdy

Ak si so sebou na výlet na juh zoberiete aj horské bicykle, môžete si urobiť asi 40-kilometrový výlet okolo pohoria Burda. Jej najvyšší vrch Burdov meria 388 metrov nad morom a vy sa cez obce Kamenica nad Hronom, Bajtava a Leľa dostanete k rieke Ipeľ, aby ste sa opäť vrátili do Chľabe s výhľadmi na pohoria Pilis a Börzsöny na maďarskej strane za riekou. Vydať sa však môžete aj po brehu Dunaja po cyklotrase Eurovelo 6 a to tak smerom na Bratislavu, ako i do Budapešti.

Vyhrajte degustačnú večeru či skvelé vína

Foto: Világy Winery

Tipy na výlety v okolí obce Chľaba sa vám môžu už čoskoro hodiť. Ak si totiž na čerpacích staniciach Slovnaft kúpite do konca marca aspoň 1 víno Világi Winery a pokladničný blok zaregistrujete na webe, dostanete sa do žrebovania o skvelé ceny. Okrem degustačných balení a setov vín a poukážok na nákup vín je hlavnou cenou VIP degustačná večera priamo vo vinárstve Világi Winery v Chľabe pre dve osoby aj s ubytovaním v Ostrihome. Stihnúť to musíte do 31. 3. 2023, keď sa súťaž na čerpacích staniciach Slovnaft končí.

Foto: Világy Winery

Vinárstvo Világy Winery.

AMI MÉG ÉRDEKELHET