Toto Will Smith nečakal: počas nakrúcania objavili v Amazonskom pralese najväčšieho hada na svete

Stalo sa tak počas natáčania dokumentárneho seriálu s Willom Smithom pre National Geographic.

Foto: Jesus Rivas

V februári 2024 bola v odľahlých oblastiach Amazonského pralesa objavená nová druhová odnož obrej anakondy. Tento objav, ktorý uskutočnil tím vedcov pod vedením profesora Bryana Frya z Univerzity v austrálskom Queenslande, odhalil existenciu doteraz nedokumentovaného druhu severnej zelenej anacondy (Eunectes akayima), lokalizovanej v regióne Bameno na území Baihuaeri Waorani v ekvádorskej časti Amazonského pralesa.

Pozvánka od kmeňa priniesla hada dlhého cez 6 metrov

Foto: Bryan Fry

Expedícia, ktorú iniciovala vzácna pozvánka od ľudu Waorani, odkryla populáciu anakond, ktorá predstavuje najväčšie známe jedince svojho druhu. Profesor Fry a jeho tím, sprevádzaní domorodými lovcami, sa vydali na desaťdňovú expedíciu do džungle, aby tieto hady našli. Cestou riečnymi systémami narazili na niekoľko jedincov, ktorí číhali v plytčinách na svoju korisť. Najväčšia samica anakondy, s ktorou sa stretli, merala ohromujúcich 6,3 metra.

www.youtube.com

#TheMoment scientists discovered a new species of giant snake

Objavený druh, severná zelená anakonda, sa geneticky líši od južnej zelenej anakondy o 5,5 percenta, čo je podľa profesora Frya významný rozdiel. V porovnaní, ľudia a šimpanzy sa líšia len približne o 2 percentá. Tento objav predstavuje vrchol profesorovej kariéry a zároveň poukazuje na bohatstvo biodiverzity amazonského pralesa.

Od pólu k pólu s Willom Smithom

Táto expedícia, ktorá bola súčasťou natáčania seriálu Pole to Pole s Willom Smithom, znamenala skutočnú medzikultúrnu spoluprácu. Vďaka pozvaniu waoranského náčelníka Pentiho Baihua bola možná vzájomná výmena poznatkov medzi vedcami a domorodými obyvateľmi, ktorí boli uznaní ako spoluautori vedeckej práce.

Ekologické problémy a hrozby pre Amazonku

Amazonka čelí alarmujúcim ekologickým hrozbám vrátane odlesňovania, degradácie prirodzeného prostredia, znečistenia ťažkými kovmi z dôvodu baníckej činnosti, lesných požiarov, sucha a zmeny klímy. Tieto faktory predstavujú významné výzvy nielen pre novo objavené druhy anakondy, ale aj pre celý ekosystém, v ktorom žijú.

Profesor Fry avizoval, že jeho ďalší výskumný projekt sa bude zameriavať na znečistenie ťažkými kovmi v Amazonskom pralese. Objav novej druhovej varianty anakondy je síce vzrušujúci, ale zároveň je nevyhnutné poukázať na naliehavú potrebu ďalšieho výskumu ohrozených druhov a ekosystémov, najmä vzhľadom na vplyv petrochemikálií z ropných škvŕn na reprodukčnú schopnosť týchto vzácnych hadov a ďalších druhov žijúcich v jednom z najbohatších a najohrozenejších ekosystémov na svete.

Foto: Shutterstock

Amazonský prales

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET