Oblečenie na bicykel do dažďa od hlavy po päty

Je ekologický, zdravý, nezaberá miesto. Bicykel je takmer ideálny dopravný prostriedok na každodenné presuny. Takmer, lebo sa nedá využívať po celý rok. No so slabšími zimami sa aj u nás ponúka dlhšia cyklosezóna – ak viete, ako sa správne obliecť.

Foto: Shutterstock

Staré známe severské príslovie hovorí, že nie je zlé počasie, len zle oblečený človek. A na bicykli tomu je rovnako. Keď na vás práve nesvieti hrejivé slnko a skôr na vás útočí vietor a dážď, vzdáme sa pedálov na úkor komfortu. Ak patríte k tým odolnejším, zídu sa vám tipy na dobré oblečenie na bicykel do dažďa.

Vrstvite ako sa patrí, no cyklistická bunda je nutná

Foto: unsplash

Tak ako na túrach, aj pri cyklistike platí, že viaceré vrstvy vyhrávajú nad jednou. Spodná vrstva z merina a na nej softshellová bunda a na vrchu ľahká, no nepremokavá bunda s vysokým vodným stĺpcom je kľúčom k oblečeniu hornej časti tela. Práve na bunde by ste mali pri bicykli dať obzvlášť záležať. Ideálne je, aby stredom mala zosilnenú vrstvu v prípade, že vás proti vode z kolies nechránia blatníky (tie si ale radšej obstarajte). Zároveň by mala mať dlhšie rukávy, aby ste sa mohli načiahnuť na riadidlá. Určite hľadajte takú bundu, ktorá má zipsy v podpazuší, aby ste mohli nechať svoju teplotu a pot voľne ventilovať. O tom, že materiál by mal pustiť vlhkosť von a nie dnu hovoriť ani nemusíme. Už len jeden dodatok – zvoľte ideálne svietivú žltú farbu a to aj s reflexnými prvkami, lebo viditeľnosť v jeseni, zime a skorej jari nie je ideálna.

Aké sú správne nohavice na bicykel

Foto: Pexels

Letné cyklistické krátke nohavice musíte na chladnejšie a daždivé dni vymeniť za dlhé. Mali by poskytovať dosť miesta na pohyb, no nesmú vo vetre „plantať“ a preto obtiahnuté sú vždy lepšie – nezamotajú a nešpinia sa od reťaze a pred vodou vás ochránia lepšie. Nepremokavý, no dýchateľný materiál vás donúti zájsť do špecializovaných športových obchodov, no kým pri rýchlej móde, v ktorej záleží len na vzhľade, tu kupujete niečo, čo vám bude účinne slúžiť dlhé roky – preto sa do kvality investovať oplatí.

Hlava, oči, ruky, nohy

Foto: unsplash

Helmy sú robené tak, aby dýchali, no predsa je to váš štít proti dažďu. Tu neexistuje rozumné riešenie, ktoré vám hlavu nechá v suchu. Pomáha však posunutý štít na helme a hlava dole. S tým súvisí aj ochrana očí.

Netmavené okuliare s čírymi alebo fotochromatickými sklami sú dobrá voľba. Práve fotochromatické okuliare zvyšujú vizuálnu jasnosť a ostrosť, kým sa prispôsobujú svetelnosti vonku a majú svoj UV filter. Úprava okuliarov proti zahmlievaniu, ale aj taká, ktorá dobre odvádza vodu, je investícia, ktorú si ešte mnohokrát pri šliapaní do pedálov budete pochvaľovať.

Hoci cyklistika v zime nie je práve zaobchádzanie v rukavičkách, vy rukavice určite noste. Vyberte si také, ktoré sú vode a vetru odolné, priedušné a pritom s dobrou priľnavosťou. Vždy musíte mať riadidlá a brzdy pod kontrolou a ak majú úpravu na palcoch, ktorá vám umožní obsluhovať aj mobilný telefón, je to len bonus.

Čo na nohy? Ak nemáte cyklistické topánky, zlatou voľbou sú zimné tretry či iné silne vodeodolné topánky. Dobrými pomocníkmi sú aj vodeodolné návleky, ktoré vám umožnia mať obuv akú chcete, no nepresiaknutú vodou z jazdy.

Na záver ešte malé odporúčanie – multifunkčná šatka. Tá ochráni krk pred prechladnutím, môžete si ňou zakryť ústa či urobiť z nej dočasnú čiapku a ňu si nasadiť helmu.

AMI MÉG ÉRDEKELHET