S týmto oblečením to vydržíte v akomkoľvek nečase

Zimné mesiace prinášajú nielen mráz a sneh, ale aj daždivé a blatisté počasie s teplotami nad nulou. Oblečte sa do mokrého počasia správne, aby ste sa na výlete cítili komfortne a užili si aj svojské čaro tajomných sychravých dní roku.

Foto: 123rf

Na jesenné oblečenie do dažďa sa pozerajte ako na investíciu. Hoci ho nebudete mať oblečené počas dlhého obdobia, vhodná voľba vám vydrží celé roky a tým ochránite seba aj životné prostredie takzvanou slow fashion módou.

Správna bunda do dažďa

Foto: Getty Images Hungary

Určite ste sa už stretli s takzvaným vodným stĺpcom. Udáva, koľkým milimetrom vody materiál odolá, kým začne presakovať. Pri výbere bundy v našich podmienkach postačuje hodnota 5 000. Pri kúpe softshellovej bundy však dbajte aj na jej priedušnosť, ktorá by mala zodpovedať 5 000 g na m2 a 24 hodín. Zároveň sa ubezpečte, či má bunda podlepené švy, keďže práve toto dokáže byť slabé miesto oblečenia. Bundy by mali vlhkosť odvádzať, ale nie ju pustiť dnu. O tom, či je vaša bunda ešte stále vodoodolná, sa presvedčíte tak, že na ňu kvapnete vodu – ak sa sformuje kvapka, ktorá stečie, ste v pohode. Bundy neperte ako bežné oblečenie. Zaneste ich do profesionálnych čistiarní, kde budú opäť impregnované a následne vodoodolné. Dbajte aj na dobrú kapucňu – pri skúšaní si ju otestujte na hlave a myslite na to, že keď vás bude chrániť proti vetru a dažďu, chcete stále dobre vidieť, no byť pritom v suchu.

Staré dobré vrstvenie

Foto: Getty Images Hungary

Bunda do prechodného obdobia nemusí byť hrubá. Dôležitejšie je, aby odolávala výkyvom počasia. Pod ňou môžete mať strednú vrstvu, ktorú vnímajte ako zateplenie. Fleecová bunda, oblečenie z merino vlny aj syntetické materiály sú vhodnejšie než bavlna, ktorá do seba saje vlhkosť. Spodná vrstva oblečenia, ktorá sa tela priamo dotýka, by v tomto čase už malo byť termobielizeň. To saje pot, odvádza ho od tela, ale udržiava teplo, sucho a správnu mikroklímu.

Ľahké nohavice

Foto: Getty Images Hungary

Ak vás lákajú hrubé a teplé nohavice, dvakrát sa pred kúpou zamyslite. Počas pohybu vonku do seba nasajú pot a vlhkosť, zle sa potom nosia aj sušia. Ľahké nohavice odolné voči vode kombinované so spodnou vrstvou termobielizne pod nimi sú lepšou voľbou. Keďže je oblasť po kolená najviac vystavená vode, kúpte si aj zapínateľné turistické návleky na nohy. Pripnete si ich cez topánku a zipsom k nohaviciam a nohy tak ochránite aj v oblasti prechodu topánok a nohavíc, kam môže presiaknuť voda alebo sneh.

Teplo od nôh je základ

Foto: Getty Images Hungary

O tom, aké dôležité je mať nohy v suchu a teple, sa napísalo už veľa. V daždivom a zimnom počasí myslite na vodoodolné trekové topánky s vysokým členkom. Hrubá podrážka na nich má izolovať od zimy a jej dezén pomáha proti šmyku na snehu či blate. Stále kráčajte opatrne na ľade či pri stúpaní na mokré odhalené korene v lese. Keďže sa nepremokavá vrstva na topánkach najrýchlejšie zoderie, zaobstarajte si impregnačný sprej a topánky na dobre vetranom mieste nasprejujte a nechajte uschnúť. Túto rutinu opakujte po výletoch pravidelne, inak môžete čoskoro pocítiť na ponožkách nepríjemný chladivý pocit vlhka. Pokiaľ sa chystáte skôr na prechádzku než túru, nič neprekoná staré dobré gumáky. Tie sú dnes už módnym výstrelkom a nájdete ich v najrôznejších variantoch. My odporúčame tie s odnímateľnou zateplenou vrstvou, čím vám dajú neprekonateľnú vodoodolnosť, ale aj príjemné teplo. Keďže však nie sú priedušné, odnímateľná vrstva zateplenia si bude vyžadovať pravidelné pranie.

Objavte vychytávky

Foto: 123rf

Výbavu do dažďa a vetra si môžete obohatiť aj o niekoľko ďalších vychytávok. Medzi ne patrí napríklad pláštenka na ruksak, vďaka ktorej vám dážď zaručene neprenikne do zbalených zásob. Na bežné prechádzky zas postačí kvalitný dáždnik – no poobzerajte sa po takom, ktorý má teflonový poťah. Ten je odolný voči vetru a dažďu. Spoločne s kvalitnou konštrukciou dáždnika dokáže byť vaším praktickým štítom a nie rozstrapkanou pochodňou, s ktorou sa pohral vietor.

AMI MÉG ÉRDEKELHET