Obnova slávneho prameňa Štefánik: vzkriesenie kultúrneho dedičstva v sliačskych kúpeľoch

Obnovený bol nielen vzácny prameň, ale aj umelecké diela, ktoré ho obklopujú.

Foto: travelguide.sk

V srdci Slovenska, v malebnom prostredí kúpeľného mesta Sliač, nedávno prebehla dôležitá udalosť, ktorá oživila jednu z jeho najcennejších pamiatok. Prameň Štefánik, známy svojou jedinečnou liečivou vodou, prešiel rozsiahlou obnovou. Rekonštrukcia zahŕňala opravy strechy, čistenie travertínov, maľovanie stĺpov a reštauráciu mozaikovej výzdoby.

Historický význam a liečivé účinky prameňa

Prameň Štefánik nie je len obyčajným prameňom. Je to miesto s bohatou históriou a liečivými účinkami, ktoré sú výnimočné nielen v rámci Slovenska, ale aj celej Európy. Jeho voda, bohatá na CO2 a železo, sa odporúča na dennú konzumáciu, čo je ojedinelé medzi minerálnymi prameňmi. Prameň nielenže podporuje trávenie, ale tiež lieči chudokrvnosť.

Umelecké diela ako súčasť obnovy

Foto: bystricoviny.sk

Súčasťou obnovy prameňa bola aj reštaurácia významných umeleckých diel. Mozaiky od Milana Laluhu a dielo od Antonia Cepku, uznávaných slovenských umelcov, boli starostlivo zreštaurované. Tieto umelecké kúsky teraz prispievajú k jedinečnej atmosfére prameňa, ktorá láka nielen kúpeľných hostí, ale aj miestnu verejnosť.

Turistická atrakcia a kúpeľná tradícia

Foto: bystricoviny.sk

Prameň Štefánik a jeho umenie sa stali atrakciou nielen pre návštevníkov kúpeľov, ale aj pre verejnosť. Umiestnené v kúpeľnom parku, blízko kaplnky sv. Hildegardy, sú ľahko prístupné pre každého, kto túži zažiť pravú kúpeľnú atmosféru. Kúpele Sliač majú viac ako 200-ročnú tradíciu a sú výnimočné nielen svojimi liečivými prameňmi, ale aj širokým spektrom liečebných procedúr.

www.youtube.com

Jeden z najznámejších sliačskych prameňov sa dočkal obnovy

Ak si dokážete vychutnať unikátne spojenie prírody, histórie a umenia okorenené nádychom zdravia, toto je miesto pre vás.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET