​Egypt stúpil, pyramída v Gíze nebude obnovená

Odborné a medzinárodné protesty mali svoj účinok.

Menkaurska pyramída

Egypt zrušil kontroverzný plán obnovy starovekého žulového obkladu na Menkaurskej pyramíde, najmenšej z troch veľkých pyramíd v Gíze, podľa výboru zriadeného ministrom cestovného ruchu krajiny.

Je to jediná z troch pyramíd, ktorá je obložená žulou namiesto vápenca. Počas výstavby však bolo pokrytých len šestnásť až osemnásť vrstiev žuly, než bola stavba zastavená v dôsledku smrti faraóna Menkaureho okolo roku 2503 pred n. l.

V priebehu tisícročí sa v dôsledku rabovania a poveternostných vplyvov mnohé vrstvy vytratili, takže dnes ich zostalo len sedem, a žulové bloky okolo základne pyramídy sa rozpadli.

Foto: Shutterstock

V reakcii na tento problém generálny tajomník egyptskej Najvyššej rady pre starožitnosti Mostafa Waziri v januári tohto roku označil možnosť, že historickú pamiatku čoskoro doplnia nové vrstvy žuly, čo označil za „projekt storočia".

Podľa denníka Guardian sa však výbor pre preskúmanie Menkaurskej pyramídy jednomyseľne vyslovil proti opätovnej inštalácii žulových obkladových blokov.

Podľa Zahiho Hawassa, bývalého ministra pre starožitnosti, ktorý výboru predsedal, by nebolo možné určiť, kde sa jednotlivé bloky pôvodne nachádzali. Na ich opätovné osadenie by bol potrebný aj cement, ktorý by zničil šesťdesiatpäť metrov vysokú pyramídu.

Chcem všetkých ubezpečiť, aby sa nebáli, pyramídy v Gíze sú v bezpečí a nič sa im nestane. Ľudia z celého sveta mi kvôli tomu volajú, píšu mi listy a e-maily, ale môžem vám povedať, že Menkaureho pyramídy sa to nedotkne

− povedal Hawass, ktorý je presvedčený, že archeológia by sa nemala ponáhľať, pretože to znamená úplné zničenie pamiatok vrátane pyramíd.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.


AMI MÉG ÉRDEKELHET