Pýcha Slovenska: Ochtinská aragonitová jaskyňa

V Slovenskom krase sa pod povrchom ukrývajú desiatky divov, zvláštnych prírodných útvarov, ktoré možno vidieť len málokde na svete. Taká je aj Ochtinská aragonitová jaskyňa, ktorá je prístupná aj širokej verejnosti a vďaka jej unikátnej výzdobe bola v roku 1995 zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Foto: RegionGemer.sk

V Slovenskom krase sa pod povrchom ukrývajú desiatky divov, zvláštnych prírodných útvarov, ktoré možno vidieť len málokde na svete. Taká je aj Ochtinská aragonitová jaskyňa, ktorá je prístupná aj širokej verejnosti a vďaka jej unikátnej výzdobe bola v roku 1995 zapísaná do Zoznamu svetového dedičstva UNESCO.

Svetová rarita a unikát v Európe

Aragonitových jaskýň nie je veľa, ale Ochtinská aragonitová jaskyňa je aj tak úžasné dielo matky prírody, ktoré je vo svete mimoriadne vzácne. Na svete sú len tri aragonitové jaskyne, ktoré možno navštíviť. Jedna je v Mexiku, druhá v Argentíne a tretia na Slovensku, v srdci Európy. To, že tá naša je zo všetkých najkrajšia, je už len čerešničkou na torte! Pestrá a neskutočne bohatá aragonitová výzdoba jaskyne pripomína morské koraly. Za týmto nevšedným zážitkom prichádzajú do Ochtinej pri Rožňave každoročne desaťtisíce turistov, aby videli tento podzemný zázrak na vlastné oči.

Ihlice, špirály, železné kvety

Ochtinská aragonitová jaskyňa vďačí za svetovú slávu unikátnym aragonitovým útvarom. Z chemického hľadiska je aragonit uhličitan vápenatý, teda minerál, ktorý môže mať mnoho podôb: stĺpovitý, kvapkový, ostnatý, špirálovitý, ale aj sieťový a lúčovitý. Najvzácnejšou formou aragonitu je takzvaný železný kvet, ktorý pripomína tropické koraly. Kryštály aragonitu viditeľné v jaskyni sú zaradené do troch generácií podľa pôvodu: najstaršie majú 138 000 rokov, zatiaľ čo najmladšiu generáciu možno vidieť v sedimentoch vo forme drobných vejárov s veľkosťou len 2-4 milimetre. Druhá generácia obsahuje cca 15 000 rokov staré ihličnaté kryštály dlhé desiatky centimetrov a atraktívne železné kvety, ktoré stále rastú.

Podzemný vesmír

K Ochtinskej aragonitovej jaskyni vedie cyklistický chodník a aj vyznačené turistické chodníky, ale je ľahko dostupná aj autom. Do jaskyne sa dá vstúpiť umelým vchodom vytvoreným v nadmorskej výške 642 metrov nad morom. Po zdolaní 104 krokov sa pri 7-8 stupňoch a 92 až 97 % relatívnej vlhkosti vzduchu pred nami otvára podzemný vesmír ako odmena za naše úsilie. Ale mohli by sme to nazvať aj podzemnou kvetinovou záhradou. Celková dĺžka prehliadkovej trasy jaskyne je 300 metrov v trvaní asi pol hodiny. K dnešnému dňu bolo odkrytých desať miestností, ktoré boli pomenované podľa typu útvarov, ako je Sieň Mliečnej dráhy, Mramorová sieň, Hviezdna sieň a Čarovná chodba. Sieň Mliečnej dráhy je považovaná za najkrajšiu z dutín jaskyne, kde je strop pokrytý bielymi trsmi aragonitu. Vo svetle lámp sa ligocú biele železné kvety na modrosivom vápenci ako hviezdy na nočnej oblohe. Je ich mnoho, takže pohľad je jednoducho úchvatný – tým je Ochtinská aragonitová jaskyňa výnimočná nielen z geologického, ale aj turistického hľadiska.

AMI MÉG ÉRDEKELHET