Ezeket a tengerparti olasz falvak, még a főszezon előtt érdemes meglátogatni

Nincs tömeg és jó az idő.

Olaszország tengerpartjait a legtöbb utazó a nyári időszakban látogatja meg, pedig az enyhébb időszakokban is bőven megéri az utazást. A túlturizmussal küzdő országban ilyenkor jóval kevesebb a turista, így az alább felsorolt helyszínek tökéletesek lehetnek azok számára, akik egy kicsit elbújnának a világ elől tavasszal.


Varigotti: gyönyörű kilátás, túraútvonalak és eredeti olasz tészta 

Észak-Olaszország nyugati partján, a francia határ és Genova között rejtőzik a meredek sziklák ölelésében a mór stílusú óvárossal rendelkező Varigotti.

„Mivel a település igen elszigetelt, ezért még a nyári időszakban sem látogatja túl sok turista, és a lakosok sem szeretnének turisztikai hotspotot varázsolni belőle”

mesélte az Euronewsnak egy olasz származású, az Egyesült Királyságban diplomázott utazó. Andrea Carlo diplomájának megszerzését követően visszatért szülőhazájába, elmondása szerint pedig rájött, hogy sokkal jobban élvezi csúcsszezonon kívül az olasz tengerpartokat.

Nem véletlen, hogy Varigottiba sokszor látogatnak olyan utazók, akik egy kicsit el szeretnének vonulni a világ zaja elől.

A települést számos túraútvonal övezi, az egyik pálya ráadásul olajfaligetek között vezet fel a 12. században épült San Lorenzo templomhoz, ahonnan pazar kilátás nyílik a Saraceni-öbölre.

Egy kiadósabb sétára tökéletes a Sentiero del Pellegrino 6,3 kilométer hosszú útvonala, melynek legmagasabb pontjáról jó idő esetében egészen Korzikáig elláthatunk. Itt található a Grotta dei Falsari nevű barlang is, amit – formájából adódóan – a helyiek „tolvajok barlangjának” kereszteltek el.

Persze ha megéheznénk, akkor sem maradunk hoppon. Viagretti egyik jellegzetes fogásának a pestós pasta trofie számít, amit az itt élők általában egy focaccia társaságában fogyasztanak el.

Sperlonga: római kori romok és kalózok őrtornya

Sperlonga Nápoly és Róma között fekszik. Középkori építészetével és az Égei-tenger térségét megidéző fehér házikóival már a római korban is egy kedvelt üdülőhelyszínnek számított. Bár az uralkodók előszeretettel látogatták meg területét, a településre nem mindenki érkezett barátságos szándékkal: a falut rendszeresen érték kalóztámadások, ezért építették fel a part mentén fekvő Truglia-tornyot.

A település egyik legjelentősebb látványosságának számítanak még a tengerparton található romok, melyek Tiberius római császár villájának maradványai. Az uralkodó egy barlang szájához közel építtette fel a házat, melynek emlékeit most már egy múzeumban tekinthetik meg az ide látogatók. Míg nyáron Sperlongát ellepik a turisták, a hűvösebb hónapok ideálisak arra, hogy nyugodt körülmények között fedezzük fel titkait.

Tropea: színes házikók és gasztronómiai paradicsom 

Az Olaszország legszegényebb régiójában található Tropea félig a dombtetőn, félig pedig a tengerparton helyezkedik el. Az egyik legjelentősebb látványosságának a Santa Maria dell'Isolakolostora számít, ahova 300 lépcső vezet fel. A városközpontot sem érdemes kihagyni, ahol ódon épületek, kisebb templomok és persze rengeteg étterem várja a turistákat. Tropát sokan jellegzetes ételéről, a vöröshagymáról (cipolla rossa) ismerik: édeskés íze, illetve a csípősségének hiánya miatt gyakran nyersen fogyasztják, ráadásul az egészségünkre is pozitív hatással van.

Fotó: Shutterstock

Ugyan innen származik az ennél már jóval csípősebb’nduja szalámi is, de sok chilipaprikát kínáló árussal is találkozhatunk itt. Egy autentikus élményért kérjünk az éttermekbencalabriai pasta fileját, ami többek között ezeket a helyi hozzávalókat tartalmazza.

Praiano: citrusfák, klasszikus tengeri fogások és egy kis limoncello

Az Amalfi-part nagyágyúi – például Amalfi vagy Positano – évről évre rengeteg turistát varázsolnak el, ám köztük fekszik egyik „elfeledett testvérük”, Praiano. A dombtetőn elhelyezkedő faluban csupán pár ezer ember lakik, és a népszerűbb városokkal ellentétben Praianónak sikerült megőriznie a klasszikus dél-olaszi egyszerűséget.

A tavasszal virágzó citrusfákkal körbevett falu tökéletes azok számára, akik szívesen fedezik fel egy úti cél gasztronómiai jellegzetességeit, ugyanis itt mindenbe belekóstolhatunk, ami igazán olasz: a tengeri herkentyűs tésztáktól kezdve friss bivaly mozzarellával megszórt pizzán át az igazi limoncellóig, Praiano biztosan elvarázsolja a hasunkat is.

A túrázóknak javasolt végigsétálni a Sentiero degli Dei útvonalon, de a Fiordo di Furore kilátópontot sem érdemes kihagyni.
AMI MÉG ÉRDEKELHET