Néhány népszerű olasz faluban még mindig ezt az ókori görög nyelvet beszélik

Külön világ egy népszerű úti célhoz közel.

puglia

Bár Olaszországról elsőre biztosan a Római Birodalom jut eszünkbe, a mediterrán ország déli részén a középkorban évszázadokig léteztek görög közösségek is. Ezek mára nagyrészt eltűntek, azonban néhány kis településen még mindig élnek leszármazottaik.


Puglia és Calabria régióban bújik meg az a néhány kis falu, ahol az idősebb lakosok a mai napig életben tartják az ókori görögök hagyatékát. A csizma sarkában és orrában található települések adnak otthont a grikó népcsoportnak.

Fotó: Shutterstock

Illusztráció

A mai Olaszországban körülbelül 60 ezer grikó él, ám saját nyelvüket már csak a töredékük beszéli. Ez nagyrészt a globalizációnak és az országon belüli népvándorlásnak köszönhető: a fiatalabb generációk a legtöbbször meg sem tanulják felmenőik nyelvét, hiszen tökéletesen elboldogulnak az állam hivatalos nyelvével, az olasszal. A szegényebb, elnéptelenedő déli régiókból pedig amúgy is gyakran északi nagyvárosokba költöznek a fiatalok, így pedig fennáll a veszély, hogy lassan nem marad senki, aki továbbvigye a hagyományt.

Az ókori nyelvet egyébként szintén grikónak hívják, és bár önálló nyelvváltozatnak számít, beszélői bizonyos szinten megértik a mai görög nyelvet is.

Hogy megőrizzék kulturális hagyatékukat, Puglia néhány falva és kisvárosa az 1990-es években egy közös szövetségbe tömörült, melynek hivatalos neve Grecia Salentina, vagyis Salentói Görögország – tagjai ugyanis mind Lecce megyében, a Salentói-félszigeten találhatóak.

Ma tizenegy település tartozik hozzá, központja pedig a csodaszép Calimerában van, melynek neve görögül („kalimera”) azt jelenti, „jó napot.”

Ha legközelebb Dél-Olaszországban járunk, mindenképp látogassuk meg a Grecia Salentina valamelyik kis települését – az ókori román és görög kultúra páratlan kombinációja egészen biztosan maradandó élményt nyújt majd.

Keskeny utcácskáival a szövetség talán leggyönyörűbb települése Sternatia, ahol a helyiek mindent megtesznek a hagyományok méltó megőrzéséért, így például a mai napig foglalkoznak tradicionális csipkeveréssel és szövéssel, ennek eredményeit pedig meg is vásárolhatjuk tőlük. Feltétlenül érdemes még ellátogatni a különleges Castrignano dei Grecibe is, ahol a klasszikus görög építészet fehér falú házai fogadnak minket.

AMI MÉG ÉRDEKELHET