6 drága hiba, amit szinte mindenki elkövet repülés közben

Tippek az olcsóbb utazásért.

egy repülő sziluettje a naplementében

Repülni nem olcsó mulatság: bár maga a jegy egész megfizethető tud lenni, a plusz költségek gyorsan összeadódnak. Szerencsére egy volt légiutas-kísérő nemrég hasznos információkat osztott meg arról a Sun újságíróival, hogyan kerülhetjük el a felesleges költekezést a reptéren és a fedélzeten. Mutatjuk, mire érdemes odafigyelni.

​Palackozott víz vásárlása

Fotó: Shutterstock

Bár folyadékot valóban nem lehet átvinni a biztonsági ellenőrzésen, a legtöbben elfelejtik, hogy egy üres palack nem ütközik semmilyen előírásba. Ez azért jó hír, mert a legtöbb repülőtér tele van ingyenes ivókutakkal, szóval semmi nem indokolja, hogy ásványvízre költsünk.

​Költekezés a duty free részlegen

Fotó: Shutterstock

A repülőtér vámmentes zónája még mindig olcsóságáról híres, pedig a számok mást mutatnak. A kedvezmények valójában manapság már nem annyira jelentősek, és gyakran sokkal jobb ajánlatokat foghatunk ki az interneten – szóval próbáljunk tartózkodni az impulzusvásárlástól.

​Csomagolt étel

Fotó: Shutterstock

Gyakori tévhit, hogy a repülőtereken tilos bármilyen harapnivalót átvinni a biztonsági ellenőrzésen. Valójában ezt semmi sem akadályozza, amíg szilárd ételről, például szendvicsekről van szó. Érdemes tehát legközelebb előre készülni, ha nem szeretnénk éhesen költekezni a reptéren.

​Fedélzeti árképzés

Fotó: Shutterstock

Még a rövidebb utakon is mindig van lehetőség a fedélzeti élelmiszervásárlásra – ezzel persze leginkább azok élnek, akik elfelejtettek harapnivalót csomagolni. Sajnos a fapados légitársaságok esetében ritkán találunk teljes értékű ételt a menün, a különböző snackek pedig szinte mindig túlárazottak, ráadásul általában kevés is van egy adagban. Plusz egy érv, hogy előre átgondoljunk, mit eszünk majd utazás közben.

​Váltogatás a légitársaságok között

Fotó: Shutterstock

A törzsutasok gyakran részesülnek jutalomban egy bizonyos számú utazás után, amit egy adott légitársasággal tesznek meg. Ilyen lehet például az ingyenes feladott poggyász és az ingyenes ételt és italt kínáló lounge-ba való belépés is. Ezzel hosszú távon rengeteget spórolhatunk, szóval, ha sokat repülünk, érdemes kitartani egy cég mellett.

Business osztály

Fotó: Shutterstock

A turistaosztályról business osztályra való váltás gyakran sokkal olcsóbb, ha a repülőtérre érkezés után intézzük el. Néha ugyanis, ha a repülőgépen kevesen utaznak, előfordulhat, hogy bármilyen felár nélkül megengedik a beléptetésnél, hogy az üzleti osztályon foglaljunk helyet – de még ha fizetnünk is kell, akkor is sokkal olcsóbb lesz így, mintha otthonról, online intéztük volna.

AMI MÉG ÉRDEKELHET