Unod a drága és túlzsúfolt európai úti célokat? Íme 5 megfizethető alternatíva

Párizs, Barcelona, Róma és még sorolhatnánk. Ezek a helyszínek már régóta nagyon népszerű turistaparadicsomok, ahová évről évre egyre többen látogatnak el. Ez azonban gyakran élvezhetetlenné teszi a városokat. A TikToknak hála azonban ma már tudjuk, hogy vannak olyan – kevésbé felkapott – úti célok is, melyek atmoszférájában szinte tökéletesen megegyeznek a túlzsúfolt célpontokéval, azonban jóval olcsóbb alternatívát kínálnak. Mutatjuk őket!

Barcelona helyett inkább Girona

Photo by Fikri Rasyid on Unsplashconcrete buildings beside body of water

Barcelona, a katalán nagyváros már évtizedek óta Spanyolország leglátogatottabb úti célja. A hatóságok kénytelenek voltak − a még nagyobb túlzsúfoltság elkerülése érdekében − már a partiturizmust és a sétahajók utasainak létszámát is korlátozni. Ha zavar a tömeg, válaszd inkább Gironát, amely kevesebb mint egy órányi vonatútra található Barcelonától és hasonló élményeket kínál.

A város egyedi építészetével várja a történelem rajongóit. Kötelező látnivalónak számítanak az impozáns középkori falak, a labirintusszerű zsidó negyed és a fenséges, fakó kőből épült katedrális is. Ha gasztronómiai élményekre is vágyunk, az is jobban megéri itt: az Euronews szerint ugyanis az étkezések körülbelül 25 százalékkal olcsóbbak Gironában, mint Barcelonában.

Saint Tropez helyett inkább Bodrum

Photo by gokhan polat on Unsplashgreen cactus plant on blue plastic pot

Ha tengerre, homokra és csillogásra vágyunk, akkor a francia riviéra helyett inkább Törökország türkizkék tengerpartját válasszuk. A Bodrum-félsziget partvonalát üdülőhelyek szegélyezik, Bodrum városközpontja pedig színes éjszakai élettel szolgál, emellett pedig garantált, hogy a török gasztronómia is lenyűgöz majd minket.

Amellett, hogy itt a szállások is sokkal megfizethetőbbek, a hajókirándulások is pénztárcabarátabbak, mint a francia tengerparton.

Velence helyett inkább Treviso

Photo by Anatolii Bazarov on Unsplasha row of houses next to a body of water

Bár itt ugyan nem találjuk meg a Sóhajok hídját, de minden mást viszont igen: Treviso vonattal és autóval is kevesebb mint fél órára található Velencétől.

Ahelyett, hogy a lagúnavárosban nyomorognánk a tömegben, élvezzük inkább Treviso elegáns árkádjait és a várfalakkal teli épületeit. A borok szerelmesei értékelik majd a szőlővel borított dombok közelségét, ahol a kiváló minőségű Conegliano-Valdobbiadene prosecco is készül.

Szantorini helyett inkább Puglia

Photo by Massimo Virgilio on Unsplashbrown rock formation on blue sea during daytime

Az kétségtelen, hogy Szantorini lélegzetelállító, azonban a görög sziget az év minden időszakában túlzsúfolt. Próbáljuk ki helyette a dél-olaszországi Pugliát, amely hasonlóan csodálatos atmoszférával bír és még a tengere is kristálytisztább. A mintegy 800 kilométernyi partvidéken számos természetközeli strandot találhatunk.

Puglia sajátos, fehér trullijai kúpos tetejű, kör alakú épületek, amelyek 1996 óta az UNESCO világörökségébe tartoznak. Ezek pedig abszolút visszahozzák a Szantorinin található ikonikus házak hangulatát.

Klasszikus, fehér házikóival, romantikus kikötőivel és persze homokos strandjaival Pugila hasonló élményt tud nyújtani, mint a luxusutazásokról ismert Szantorini.

Capri helyett inkább Procida

Photo by Nataliya Melnychuk on Unsplashwhite and red boat on water near city buildings during daytime

Az olaszországi Amalfi-parton fekvő Capri szigete már régóta népszerű célpontja az utazóknak. Ha azonban egy jóval kedvezőbb árú, kicsit földhözragadtabb nyaralásra vágynánk, akkor látogassunk el a Nápoly partjainál fekvő Procida szigetére.

A pasztellszínű halászházakból álló sziget egyre népszerűbb az utazók körében, számos remek program közül is választhatunk itt: egy háromórás privát hajós túra mindössze harminc euróba, míg egy ötórás éjszakai kajakos kirándulás ötven euróba kerül.

AMI MÉG ÉRDEKELHET