Olivový vrch a Getsemanská záhrada

Počas veľkonočného obdobia sú Olivový vrch a Getsemanská záhrada najčastejšie spomínanými miestami na svete a pre svoj biblický význam patria medzi top turistické destinácie, ktoré v Izraeli musíte vidieť.

Foto: Shutterstock

Jeruzalem sa nachádza v Judských horách medzi Stredozemným a Mŕtvym morom a je jedným z najstarších miest na svete. Ponúka úžasné množstvo atrakcií, ako je Chrámová hora, Múr nárekov (tiež známy ako Západný múr), hrobka kráľa Dávida, Via Dolorosa a ďalšie. Olivový vrch a Getsemanská záhrada majú pre kresťanov osobitný význam – predstavujeme vám ich z príležitosti blížiacej sa Veľkej noci.

Olivový vrch

Foto: unsplash

Olivový vrch je severojužný kopec, ktorého oddeľuje údolie Kidron od Chrámovej hory v Jeruzaleme. Svoje meno dostal podľa olivových hájov, ktoré boli na kopci. Židia sú tu pochovaní po tisícročia, pretože ich viera tvrdí, že posledný súd sa začína pod horou v údolí Jóšafat. Olivový vrch ponúka krásny výhľad na Jeruzalem a budovy, ktoré definujú panorámu mesta.

Táto oblasť bola odpradávna miestom modlitieb a veľkú časť tvorí židovský cintorín, ktorý sa využíval už od biblických čias. Je to najstarší, nepretržite používaný cintorín na svete. Židia, ktorí si kúpili hrob na cintoríne, chceli byť prvými v spáse a vzkriesení, ktoré predpovedal prorok Zachariáš. Pochovanie na Olivovej hore nikdy nezáviselo od peňaženky zosnulého, ale predovšetkým od jeho pozemského postavenia: odpočívajú tu proroci, rabíni, kohene (členovia kňazského rádu židovského náboženstva spred rabínskeho obdobia, ktorí sú počítaní dodnes).

Olivová hora sa spomína v Starom aj v Novom zákone a od 4. storočia sa tu mnohí kresťanskí mnísi uchýlili ako pustovníci a zanechali po sebe množstvo archeologických nálezov. Medzi najvýznamnejšie pamiatky patrí Kostol Nanebovstúpenia, jedno z posvätných miest kresťanstva. Podľa tradície odtiaľto Ježiš po svojom vzkriesení vystúpil do neba. Kostol Otca nášho je súčasťou karmelitánskeho kláštora, známeho aj ako Eleonská svätyňa – tu Ježiš povedal Otčenáš svojim nasledovníkom.

Getsemanská záhrada

Foto: unsplash

Na východ od Starého mesta Jeruzalema, na úpätí Olivovej hory, sa nachádza Getsemanská záhrada. Za Ježišových čias tu stál major, v ktorom fungovala lisovňa oleja, ako napovedá hebrejský názov: Gat Šmanim – miesto lisovne oleja.

V dnešnej záhrade, medzi mladými olivovníkmi, cyprusmi a inými rastlinami, sa nachádza aj osem starých olivových stromov, ktoré podľa vedeckých štúdií rastú v záhrade od 12. storočia, to znamená, že sú staré asi 900 rokov. Priemer ich kmeňa je asi 3 metre. Štúdie tiež ukázali, že tieto stromy sú dvojčatá, pretože ich DNA je rovnaká. Tieto matuzalemy sú vo výbornom zdravotnom stave a majú úrodu dodnes.

Keďže Biblia spomína Getsemanskú záhradu v súvislosti s Ježišom, pre kresťanov je to dôležité miesto. V záhrade sa nachádza skala, pri ktorej sa podľa kresťanskej tradície modlil Ježiš predtým, než ho Judáš zradil. V 4. storočí tu bola postavená svätyňa, ktorú neskôr križiaci rozšírili na baziliku, ktorá však bola časom opäť zničená. Dnes je ohromujúcou atrakciou v záhrade Kostol národov, postavený v rokoch 1919 až 1924 na ruinách bývalej baziliky z darov z celého sveta.

AMI MÉG ÉRDEKELHET