Csalódást keltő eredményt értek el az önvezető autók egy új teszten

A vizsgálat fókuszában a rendszerek biztonsága állt.

önvezető autók úton

Az amerikai Közúti Közlekedésbiztonsági Intézet (IIHS) annak járt utána legfrissebb kutatásában, hogy a népszerű autóvállalatok önvezető rendszerei mennyire biztonságosak. A végeredmény sokakat meglepett: egy minősítést leszámítva súlyos kritikákat kaptak a gyártók – még a Tesla is.

Az amerikai Közúti Közlekedésbiztonsági Intézet a Tesla Autopilot rendszerének és más vezetéstámogató technológiáknak a biztonsági előnyeit megtörtént balesetekkel kapcsolatos adatok alapján elemezte.

Ez is érdekelhet: Amerikában már beülhetsz önvezető taxiba. Te kipróbálnád?

Megvizsgáltuk a biztosítási káresemények adatait. Vizsgáltuk a vezetéstámogató rendszerekkel rendelkező és az ilyen rendszerek nélküli járműveket is. Megállapítottuk, hogy nem csökkent a kárigények száma a fejlettebb rendszerek bevezetésének következtében

 – fejtette ki David Harkey, az IIHS elnöke.

www.instagram.com

Az intézet 9 autógyártó 14 vezetéstámogató rendszerét pontozta. A Haszon cikkéből kiderül, hogy ezek közül csupán egyetlen egy kapott elfogadható minősítést. Ez pedig a Lexus LS hibrid szedánokhoz kínált Lexus Teammate with Advanced Drive.

Ezt is nézd meg! Tudtad? Ezeket az autókat mind Szlovákiában gyártják

A Tesla, a Mercedes-Benz, a BMW, a Nissan, a Ford, a GM, a Hyundai, a Genesis és a Volvo azonban megbukott a vizsgán: egytől egyig mindegyiknek rossz minősítés jutott.

Az értékelések egyetlen pozitívuma, hogy az újabban alkalmazott automatikus vészfékező rendszerek 50%-kal csökkentik a hátulról történő ütközések mennyiségét, valamint 30%-kal kisebb a járművek gyalogosoknak való ütközésének esélye is.

Li Yunfei, a Kína vezető elektromos autógyártójának számító – BYD szóvivője arról beszélt még a tavalyi Sanghaji Autószalonon, hogy

az önvezető autók gondolata alapvetően már egy eleve hibás koncepció:

Úgy gondoljuk, az önvezető technológia, amely teljesen független az emberektől, nagyon-nagyon távoli jövő, és teljességgel lehetetlen megvalósítani. Sok év és hatalmas belefektetett összeg után láthatjuk, hogy nem vezettek sehova ezek az erőfeszítések.
AMI MÉG ÉRDEKELHET