Ako jazdiť autom ekologickejšie: vďaka káve

Je na čase pozrieť sa na dopady, ktoré presahujú emisie vychádzajúce z výfuku.

Foto: Shutterstock

Ak nemáte elektromobil nabíjaný čisto zelenou energiou, každá podniknutá cesta autom prichádza ruku v ruke s emisiami do ovzdušia. Kvôli dopadom na klímu sa môžete snažiť jazdiť ekologickejšie svojim štýlom jazdy, zvážiť kúpu hybridu či používanie verejnej dopravy, alebo bicykla. Cestovanie však prináša aj iné možnosti, ako náš dopad na životné prostredie obmedziť – na prekvapivých miestach.

Dopady nielen na papieri

Jednorazové, papierové poháre sú klasikou cestovateľov. Sú pohodlné, ľahké a zdajú sa byť neškodné, veď neprodukujeme plastový odpad. No opak je pravdou. Ročne sa celosvetovo zo stromov vyprodukujú miliardy týchto pohárov, ktoré prispievajú k obrovskej environmentálnej záťaži. Kým v ekologickom svete je bežnou praxou, že takýto odpad sa zhodnocuje na výrobu tepla a energie, u nás žiaľ skončí väčšina z odpadu, vrátane papierových pohárov, na skládkach. Tam sa rozkladajú stovky rokov.

Jednoduché riešenie

Foto: unsplash

Ak sa niektoré ekologické riešenia nepresadili vo veľkom, je to preto, lebo si vyžadujú, aby sa človek vzdal kúsku svojho pohodlia. Je pohodlné prísť do Fresh Corneru bez ničoho a odchádzať s hrejivou kávou v ruke. Kedysi sme tak chodili do obchodov. Dnu bez ničoho, von so záplavou plastových tašiek. Ale naučili sme sa to zmeniť. Nákupné tašky na opakované použitie doma vyložíme, prázdne si ich hodíme späť do kufra auta a dnes už máme túto rutinu bezmyšlienkovo zabehnutú. No chcelo to niekoľko zadávaní, keď sme na to spočiatku zabudli. Rovnaká výzva nás teraz čaká pri pohároch na opakované použitie.

3 výhody opakovaných pohárov 

Keď pomyslíte na to, akú dobu využitia má jednorazový pohár, často len niekoľko sekúnd, jeho používanie je pre prírodu minimálne rovnako zlé, ako jednorazové tašky. Tie sme aspoň niekedy použili opakovane. Je teda čas, aby na scénu prišli poháre na viac použití. A okrem ekológie majú aj iné výhody:

  1. Ak si zaobstaráte termopohár v jednom z Fresh Cornerov v sieti čerpacích staníc Slovnaft, získate pohár, ktorý sa v aute len tak nevyleje a najmä teraz, v zimnom období, káva nestratí svoju teplotu tak rýchlo a bude vás teda hriať dlhšie.
  2. Ak máte aplikáciu Slovnaft Move, namiesto zvyčajnej ceny 12,90 eur môžete svoj termopohár získať so zľavou 20-30% podľa vašej úrovne v aplikácii.
  3. Za každú kávu, pri ktorej použijete opakovaný a nie jednorazový pohár, dostanete 30 extra bodov do aplikácie, vďaka ktorým získavate množstvo ďalších výhod a zliav.
A bonus na záver: termopoháre Fresh Corner získate v štyroch štýlových dizajnoch, z ktorých si môžete vybrať ľubovoľný tak, aby najlepšie vystihol vašu jedinečnosť.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET