ÜTŐS KICSI KOCSI

Mit tesz néhány franciaóra egy született némettel?

Opel Corsa Gs line

Az Opel Corsa 1982-es megjelenése óta az autópiac sikeres szereplője. Első generációja az A jelölést kapta, mostanra azonban a gyártó már az F-ig jutott az ábécében.

Míg az első három generáció esetében teljesen önálló modellekről volt szó, a D és az F kategória autói a General Motors konszern szárnyai alatt a Fiat Gran - de Puntóval közös alapra épültek. A francia PSA-konszern színre lépése után új irányt vett a Corsa fejlesztése, a Peugeot 208-as modelljével kezdett hasonló jegyeket mutatni. A hagyományos német hatchbacken megjelentek a francia konstrukciós elemek. S hogy milyen lett a végeredmény?

KICSI A BORS, DE ERŐS

https://int-media.opel.com

Első ránézésre hiába keresnénk hasonlóságot a Peugeot 208-assal. A jól sikerült dizájn az Opelt dicséri. Az első generációs modellek még karcsúak voltak, majd a Fiat hatására kissé kigömbölyödtek. Az EMP1 platformnak köszönhetően – melyet a PSA-konszern a 208-as, a 2008-as és a DS3 modellek esetében is használ – a Corsa nagyobb tengelytávú és szélesebb lett. Kissé csökkentett magasságával így újra egy fürge kisautót kaptunk. A legmagasabb felszereltséggel bíró GS Line mindehhez a kéttónusú, Power narancssárga fényezést és a dupla kipufogóvéget teszi hozzá, azaz a Corsa bizonyítja a mondás igazát: kicsi a bors, de erős. A GS Line miatt csaknem kettővel kell beszorozni a Corsa alapárát.

KONZERVATÍV BELTÉR

https://int-media.opel.com

A DIZÁJNT TEKINTVE A CORSA A SAJÁT ÚTJÁT JÁRJA, A BELTERET ILLETŐEN PEDIG EGÉSZEN MÁS IRÁNYVONALAT KÉPVISEL, MINT IKERTESTVÉRE, A PEUGEOT.

A tempomatvezérlő a kormányon, nem pedig egy bajuszkapcsolón kapott helyet, a klíma panelje az infotainment rendszer kijelzője alá került, a műszerfalon pedig egy kis kijelzőt kivéve csupa analóg elemet találunk. A Corsa így alternatívát kínál a Peugeot 208-as i-Cockpitjával szemben, amelyben a műszerfalat a kormány felett helyezték el, ez pedig nem minden autóvezetőnek van ínyére. A beltér méretei továbbra is egy vagy két felnőtt és két gyerek kényelmes utazását teszik lehetővé. Négy felnőttnek már kicsit szűkös a hely. A 309 literes, praktikus csomagtér és a csomagtartó alá helyezett pótkerék ellenben pluszpontot ér.

A MEGSZOKOTT TÉRFOGAT KEVESEBB HENGERREL

A minőségi alváz mellett a Corsa keményebb futóművet kapott, és könnyebb lett. A motorháztető alumíniumból készült, így a gázrugós teleszkóp nem is hiányzik. A Corsa már a kezdetekkor 1,2 literes motorral került forgalomba, de míg az első generációs modellekben ehhez négy henger, picivel több mint 50 lóerő és 90 Nm-es forgatónyomaték társult, addig az F generáció autóiba már háromhengeres turbómotor került, amelynek ennél két és félszer nagyobb a teljesítménye és a forgatónyomatéka. A fogyasztása mégsem magas. Bár a hengerszám tekintetében van némi bizonytalanság az emberekben, részünkről a motor teljesítményével és hangjával minden rendben volt. A PSA-tól „örökölt" nyolcfokozatú automata sebességváltóval pedig szerintünk a Corsa nagyon sokat nyert.

TRÉS BIEN!

https://int-media.opel.com

A nyolcfokozatú váltó a francia PSA-t dicséri, a távol-keleti hatás azonban nehezen lenne tagadható: a japán Aisin gyártmányáról van ugyanis szó. Remek az összhang a sebváltó és a három henger között, a nyolc fokozat pedig luxusnak számít ebben a kategóriában. A rendszer elég gyorsan váltogatja az egyes fokozatokat, már általában a kanyarodás megkezdése előtt visszavált. Nem hiányzik a nagyobb forgatónyomaték sem. Sportos üzemmódban űzi-hajtja a három hengert, akár az ötezres fordulatszámot is túllépi. A Corsa futóműve kellemes és engedelmes, a magasabb komfortérzet érdekében azonban érdemes 16 hüvelykes keréktárcsákra váltani. Az autó agilis, mégis könnyen vezethető.

ÓVATOSAN A FELSZERELTSÉGGEL!

A Corsa legolcsóbb verziója 9990 euróba kerül: ennyiért 75 lóerős 1,2-es motort kapunk ötsebességes, manuális váltóval, jó felszereltséggel. Automata sebességváltó Edition-felszereltségtől jár a csomaghoz, amelyben a motor 100 lóerős. Az ára 14 390 euró. Az Elegance-felszereltség már LED-világítást, héthüvelykes infotainment kijelzőt, esőérzékelőt és digitális rádiót is tartalmaz. A GS Line így lényegében már csak vizuálisan teszi teljessé a képet. Az opcionális kiegészítők vásárlásakor azonban nem árt némi viszszafogottság. A kis hatchbackek esetében például felesleges 600 eurót kidobni az adaptív LED-mátrix fényszórókért, az Editiontől a csomagba tartozó LED ECO fényszórók is megállják a helyüket. A nappali menetfény és a távolsági fényszórók közti automatikus váltás gyors és nagyon érzékenyen reagál. Különösen az úttest jobb szélét világítja meg kitűnően. A Corsának ismét van egy ikertestvére, de így is átlépte a saját árnyékát a dizájn, a beltér és az ár szempontjából is. A „franciaórák" sokat segítettek neki a futóművel és a hajtásrendszerrel kapcsolatban, de így is megmaradt német autónak. Bár paradox módon – a Corsa első generációjához hasonlóan – az F jelölésű modelleket kizárólag Spanyolországban gyártják.

KEDVENCEK 

1. Motor – Bár a három henger nem túl sok, a motor hangja így is magával ragadó, és a fogyasztása is rendben van. Ütős kis kocsit csináltak az apró Corsából.

2. Sebességváltó – A nyolc fokozat csökkenti az autó fogyasztását, a rendszer határozott működése pedig nem hagy kétséget a megoldás hatékonyságával kapcsolatban. A sebességváltó és a motor között remek az összhang.

3. Fényszórók – Nem túl komplikáltak és jól működnek. A szembejövő autóknak sem kell jelezniük, mert az automata rendszer gyorsan és érzékenyen reagál. A fényszórók nagyon jól világítják meg az úttestet és az útpadkát.


AMI MÉG ÉRDEKELHET