Najchladnejšia obec na Slovensku – Oravská Lesná

V srdci malebného oravského regiónu leží obec, ktorá sa môže pochváliť jedinečným špecifikom.

Foto: Shutterstock

Oravská Lesná, malá osada obklopená úchvatnou krásou oravskej prírody, si vyslúžila titul najchladnejšie miesto na Slovensku. Toto prvenstvo nie je len záležitosťou meteorologickej kuriozity, ale prelína sa s prírodným prostredím obce, podnebím a odolnosťou jej obyvateľov.

Geografia a poloha

Foto: KaL Photo

Oravská Lesná má strategickú polohu v severnej časti Slovenska, v blízkosti hraníc s Poľskom. Jej poloha ju umiestňuje do regiónu známeho svojou nedotknutou krajinou a hornatým terénom. Obec leží na pomedzí Oravskej Magury, Oravských Beskýd a Kysuckej vrchoviny a je známa svojou drsnou krásou a rozmanitou flórou a faunou.

Klimatické a teplotné extrémy

Obec má jedinečnú geografickú polohu, ktorá spolu s nadmorskou výškou prispieva k tomu, že v obci panujú jedny z najchladnejších teplôt na Slovensku. Podnebie sa vyznačuje chladnými zimami s bohatými snehovými zrážkami a pomerne chladnými letami. V kombinácii s nadmorskou výškou obce približne 900 m n. m. spôsobuje, že Oravská Lesná je náchylná na teplotné extrémy.

Počas zimy môžu teploty v Oravskej Lesnej výrazne klesnúť a často dosahujú jedny z najnižších zaznamenaných hodnôt v krajine. Obyvatelia aj návštevníci sú svedkami premeny obce na zimnú krajinu so zasneženou krajinou a kryštalickým vzduchom, ktorý je charakteristický pre vysokohorské oblasti.

Život v chlade

Obyvatelia Oravskej Lesnej sa napriek náročným klimatickým podmienkam prispôsobili chladnému prostrediu s jedinečnou zmesou odolnosti a komunitného ducha. Dedina je dôkazom trvalého spojenia medzi ľuďmi a prírodou, keďže miestni obyvatelia sa venujú tradičným činnostiam, ako je poľnohospodárstvo, lesníctvo a cestovný ruch.

Zimné mesiace prinášajú do Oravskej Lesnej osobitý pôvab a milovníkov prírody sem priťahujú aktivity ako lyžovanie, chôdza na snežniciach a zimná turistika.

Ochrana životného prostredia

Hoci Oravská Lesná zažíva počas mnohých zím teploty pod -35 °C, celkový slovenský rekord ešte z roku 1929 nepokorila. Ten drží obec Vígľaš s -41 °C.

Sledujte aj naše profily na sociálnych sieťach, aby ste neprišli o žiadne novinky:

Pod menom Drive Slovensko nás nájdete na TikToku, Instagrame, YouTube aj Facebooku.

AMI MÉG ÉRDEKELHET